Fotoprotecția, sfaturi estivale
Fotoprotecția joacă un rol foarte important în îngrijirea pielii, mai ales în sezonul estival când radiațiile UV emise de soare sunt mult mai puternice decât în celelalte anotimpuri. Expunerea prelungită la soare are efecte negative asupra pielii.
Ce sunt radiațiile?
Radiațiile reprezintă energia emisă de o sursă şi transmisă prin spatiu sub formă de unde sau particule. Radiațiile pot fi: ionizante (gamma, raze X) sau neionizante (infraroșii, ultraviolete, undele radio).
Ce este fotoprotecția?
Fotoprotecția este un proces biochimic prin care organismul nostru luptă impotriva efectelor nocive ale radiațiilor solare. Soarele emite un spectru de raze compus din: radiații infraroșii, luminoase și ultraviolete. Mai exact, radiațiile elecromagnetice – radiații infraroșii (56%) – spectru de lumină responsabil pentru căldura emanată de soare, lumina vizibilă (39%) și ultraviolete (UVR) 5%.Dintre cele ultraviolete, UVB sunt eritematogenice, carcinogenice, induc fotoîmbătrânirea și pot avea efect mutagenic asupra acizilor nucleici – ARN și ADN. UVA sunt mai puțin eritematogenice, dar promovează acumularea de ROS (Reactive Oxygen Species). ROS induc de asemenea afectare celulară directă, carcinogeneză și contribuie la procesul de fotoîmbătrânire.
În mod normal, radiațiile UV sunt absorbite la nivelul pileii de către melanina, ADN, ARN, apă, proteine, lipide, aminoacizi aromatici (tirozina, triptofan) etc. Pe parcursul unei zile de vară, spectrul de UV care ajunge pe suprafața pământului este alcătuit din aproximativ 3,5% UVB și 96,5% UVA. Expunerea solară prelungită are drept efect acut arsura solară care poate fi ușoară (determinând înroşirea pielii, usturimi și senzație de prurit) sau severă, asociind febră, amețeli sau dureri de cap.
Efectele cronice ale expunerii pielii la UV constau în îmbătrânirea prematură a pielii: riduri, elasticitate scăzută, dilatații inestetice ale capilarelor, pete solare și un risc mai mare de apariție a cancerului cutanat.
Există mai multe tipuri de protecție împotriva acestor efecte nocive ale radiaţiilor UV
- Fotoprotectia naturală prin însăși structura pielii( îngroșarea stratului cornos, hiperpigmentare), prin sistemul imun, prin mecanismele de reparare ADN
II. Fotoprotectia artificială
- externă, pasivă (hainele, cremele de fotoprotecție), care au rolul de a limita expunerea pielii la radiațiile UV
- internă – produse cu administrare internă care au rol de a limita/ bloca efectele nocive ale UV.
Ce putem face mai exact?
- Hainele și pălăriile conferă o protecție uniformă atât față de UVA, cât și față de UVB şi sunt cea mai ieftină metodă de protecţie solară.
Atenţie! Hainele mai închise la culoare reflectă mai bine radiațiile UV!
- Utilizarea cremelor cu SPF în mod regulat, chiar și în zilelele mai puțin însorite.
- Aplicarea cremei cu 15-30 minute înainte de a ieși din casă.
- Acoperirea tuturor zonelor expuse – balsamul de buze cu SPF.
- Reaplicarea atunci când este nevoie (la fiecare 2 ore).
- Ochelarii de soare – pe lângă carcinomul bazocelular sau carcinomul scuamocelular al pleopei sau al pielii periorbitale, UV pot determina așa numitele “oftalmohelioze”: fotokeratoconjunctivită, fotoretinită, cataractă, pterygium, degenerescență maculară. Anual aproximativ 3 milioane persoane își pierd vederea din cauza unor afecțiuni legate de expunerea UV.
După o expunere prelungită la soare se recomandă hidratarea pielii atât din interior, consumând minim 2l de lichide pe zi, cât și pe exterior, prin folosirea cremelor hidratante adecvate fiecărui tip de piele.
Autor: Șef lucrări, Dr. Andrese Elena, dermatolog MediBlue
Iași, Bd. Păcurari, Nr. 8 | 0774.679.003 | 0770.509.559
Citește și: Busuiocul, beneficii pentru sănătate
One thought on “Fotoprotecția, sfaturi estivale”