Un medicament ar reduce mortalitatea după AVC cu mai mult de 50%

Un medicament ar reduce mortalitatea după AVC cu mai mult de 50%

O companie franceză a dezvoltat un tratament care a arătat rezultate foarte încurajatoare în reducerea riscului de deces după un AVC (accident vascular cerebral).

Accidentul vascular cerebral este a doua cauză de deces în întreaga lume. Îmbunătățirea îngrijirii sale reprezintă, prin urmare, o provocare majoră de sănătate publică. O provocare pe care compania franceză Acticor Biotech încearcă să o facă față cu medicamentul său, Glenzocimab. Medicamentul a arătat rezultate deosebit de încurajatoare după un studiu clinic, publicat în revista The Lancet Neurology pe 23 ianuarie 2024.

Studiu efectuat în șase țări din Europa

Studiul a fost realizat în 6 țări europene, pe un total de peste 160 de pacienți care suferă de AVC ischemic. Aceștia au primit Glenzocimab în decurs de 4 până la 5 ore de la debutul simptomelor, în plus față de tratamentul standard pentru accident vascular cerebral, tromboliza.

Te-ar putea interes și: Atacul ischemic tranzitoriu, primele semne

O reducere majoră a mortalității a fost observată la administrarea ambelor medicamente. „Glenzocimab 1000 mg, în plus față de alteplază, a fost asociat cu o reducere a hemoragiei intracraniene simptomatice (0% față de 10%) și a mortalității de orice cauză (7% față de 21%) în comparație cu placebo”, notează studiul (sursa 1) .

Mortalitatea este astfel redusă cu mai mult de jumătate datorită tratamentului inovator, care face sângele mai subțire și, prin urmare, previne formarea cheagurilor. Glenzocimabul „a fost bine tolerat și ar putea reduce evenimentele adverse grave, hemoragiile intracraniene și mortalitatea”, adaugă cercetătorii.

O premieră mondială

„Este prima dată când un studiu clinic randomizat care evaluează un agent antitrombotic în combinație cu tromboliza în timpul fazei acute a unui AVC a demonstrat o reducere semnificativă a mortalității; aceasta se datorează cel mai probabil reducerii hemoragiilor intracerebrale simptomatice. Așteptăm cu nerăbdare să confirmăm aceste rezultate în studiul de eficacitate ACTISAVE în curs. Acest avans deschide calea către noi tratamente pentru pacienții aflați în faza acută de accident vascular cerebral ischemic”, s-a bucurat profesorul Mikaël Mazighi, primul autor al studiului, într-un comunicat de presă (sursa 2).

Datorită acestor rezultate pozitive, compania franceză poate într-adevăr să-și continue studiul clinic și să treacă la următoarea fază. Rezultatele restului studiului „sunt așteptate în al doilea trimestru al anului 2024”, indică comunicatul de presă. Pentru acest pas următor, medicamentul este în prezent testat pe 400 de pacienți în Statele Unite, Europa, Marea Britanie și Israel, indică site-ul Accticor Biotech (sursa 3).

Speranța unui tratament mai bun al accidentului vascular cerebral este imensă, având în vedere că majoritatea victimelor suferă consecințe semnificative. Accidentul vascular cerebral este de fapt principala cauză de dizabilitate și a doua cauză principală de demență.

Sursa 1: „Siguranța și eficacitatea inhibării glicoproteinei VI plachetare în accidentul vascular cerebral ischemic acut (ACTIMIS): un studiu de fază 1b/2a, randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo,” The Lancet Neurology, 23 ianuarie 2024.

Sursa 2: „Publicarea rezultatelor clinice ale studiului ACTIMIS în revista The Lancet Neurology”, Acticor Biotech, 23 ianuarie 2024.

Sursa 3: „Produsul nostru Glenzocimab”, Acticor Biotech.