Busuiocul, beneficii pentru sănătate

Busuiocul, beneficii pentru sănătate

Busuiocul este o planta din familia mentelor. Acesta adaugă aromă meselor, iar nutrienții săi pot oferi beneficii pentru sănătate.

Reduce stresului oxidativ

Busuiocul oferă macronutrienți, precum calciu și vitamina K, dar și o serie de antioxidanți. Busuiocul dulce, de exemplu, are o concentrație mare de agent chimic eugenol. Acest lucru îi conferă un miros asemănător cuișorului. Teiul și busuiocul de lămâie au concentrații mari de limonen, care le conferă un miros citric. Atât sursa eugenol, cât și sursa limonen au proprietăți antioxidante.

Antioxidanții sunt esențiali pentru eliminarea radicalilor liberi din organism. Oamenii de știință au legat cancerul, bolile de inimă, artrita reumatoidă, diabetul și alte probleme de sănătate de stresul oxidativ.

Organismul produce niște antioxidanți, dar trebuie să-i absoarbă și din dietă.

Susține sănătatea ficatului

Un studiu din 2015 a concluzionat că antioxidanții dintr-un preparat sub formă de pulbere, care include diferite tipuri de busuioc, au avut un impact pozitiv asupra sănătății ficatului. Oamenii de știință au aplicat pulberea după utilizarea unei toxine pentru a induce leziuni hepatice.

Combate cancerul

Un studiu din 2013 a analizat dacă tulsi sau busuiocul sfânt ar putea preveni cancerul. Autorii au ajuns la concluzia că fitochimicalele din busuiocul sfânt pot ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer de piele, ficat, oral și pulmonar. Se pare că fac acest lucru prin creșterea activității antioxidante, schimbarea expresiei genelor, declanșarea morții celulare și încetinirea diviziunii celulare.

Cu toate acestea, studiile din această revizuire au fost preclinice sau efectuate la animale. Confirmarea efectelor va necesita cercetări suplimentare.

Reduce îmbătrânirea pielii

Potrivit altui studio din 2011, busuiocul dulce are proprietăți care ar putea ajuta la protejarea pielii de unele efecte ale îmbătrânirii. Oamenii de știință au aplicat un extract de busuioc pe modelele de laborator ale pielii. Rezultatele au sugerat că includerea extractelor de busuioc în cremele topice pentru piele ar putea îmbunătăți hidratarea pielii și reduce rugozitatea și ridurile.

În timp ce extractele de busuioc la anumite doze pot avea acest efect, consumul de busuioc nu va aduce neapărat beneficii pielii. Cu toate acestea, antioxidanții din busuioc și alte alimente pe bază de plante pot avea un efect protector dacă o persoană le consumă ca parte a unei diete variate.

Reduce nivelul ridicat de zahăr din sânge

Unii practicanți ai medicinei tradiționale recomandă în mod obișnuit busuiocul pentru a ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge. Un studiu din 2019 a constatat că un extract de frunze de busuioc dulce a contribuit la reducerea nivelului ridicat de zahăr din sânge. Rezultatele au sugerat, de asemenea, că frunzele de busuioc pot ajuta la tratarea efectelor pe termen lung ale glicemiei crescute.

Dacă investigațiile ulterioare confirmă aceste constatări, extractele de busuioc s-ar putea dovedi utile pentru persoanele cu diabet.

Stimulează sănătatea mintală

Stresul mental poate declanșa producerea de radicali liberi în organism. Potrivit unui studiu din 2014, tulsi (tip de busuioc) ar avea următoarele proprietăți:

  • atenuează stresul, anxietatea și depresia;
  • crește capacitatea de a gândi și de a raționa;
  • prevene pierderea memoriei legate de vârstă;
  • îmbunătățește somnul și problemele sexuale legate de stres.

Unele studii, raportează autorii, au produs rezultate comparabile cu cele ale diazepamului și medicamentelor antidepresive. Cu toate acestea, confirmarea acestor descoperiri va necesita mai multe cercetări. De asemenea, consumul de tulsi – de exemplu, într-un ceai – este puțin probabil să aibă același efect ca și administrarea unei doze de extract.

Citește și: Cum folosim busuiocul în bucătărie

Reduce inflamațiile și umflăturile

Stresul oxidativ poate duce la inflamații, un factor în diferite boli, inclusiv cancerul, diabetul de tip 2 și artrita reumatoidă. În 2017, cercetătorii au analizat proprietățile antiinflamatorii ale două preparate de ulei esențial de busuioc dulce.

Conform rezultatelor lor, uleiul de busuioc poate ajuta la tratarea diferitelor boli care implică inflamații rezultate din stresul oxidativ. Cu toate acestea, nu este clar dacă consumul de busuioc ar putea avea același efect.

Combate infecțiile

Diferiți practicanți ai medicinei tradiționale au folosit busuiocul ca agent antimicrobian, iar unele cercetări științifice susțin această utilizare. În 2013, cercetătorii au aplicat ulei de busuioc dulce pe diferite tulpini de Escherichia coli sau E. coli. Bacteriile provineau de la persoane cu infecții respiratorii, abdominale, urinare sau ale pielii, precum și din echipamentele spitalului. Rezultatele au arătat că uleiul a fost activ împotriva acestor bacterii.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că anumite preparate de ulei de busuioc ar putea ajuta la tratarea sau prevenirea unor tipuri de infecție.

Sursa: medicalnewstoday.com / Foto: pixabay.com

2 thoughts on “Busuiocul, beneficii pentru sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *