Damiana, numită și turnera diffusa, este o plantă cunoscută pentru numeroasele sale virtuți terapeutice, dintre
Categorie: Tratamente naturiste
Oximel este o combinație naturală din diferite plante, oțet și miere, și este folosit cu
Tarhonul este o specie de plantă erbacee care însoțește adesea carnea, peștele sau borșul. Această
Păducelul, din familia Rosaceae, este numit și gherghin, măliul-cucului sau mălăieș. În spatele aspectului său
Roinita (Melissa officinalis L), cu florile ei albe-liliachii și frunzele de un verde deschis, se
Scorțișoara ar putea fi cel mai vechi condiment cunoscut din lume. În Egiptul antic, odată
Trifoiul aduce multe beneficii pentru sănătatea scalpului, părului, pielii, libidoului și a stării de spirit
Cicoarea, cu ușorul său gust de amărăciune, este plină de beneficii pentru sănătatea noastră, fie
Măslinele sunt foarte interesante pentru bogăția lor în vitamina E, un antioxidant puternic, care protejează
Splinuța (Solidago virgaurea) provine din latinescul solidare și înseamnă „a face întreg” sau „consolidez”, cu
Enibaharul (Pimenta dioica – Fam. Myrthaceae) este originar din insula Jamaica (Marea Caraibelor), principala țară
Lăptișorul de matcă este o substanță foarte nutritivă rezervată în mod normal larvelor destinate să
Ylang Ylang este un arbore originar din Indonezia și Filipine, de unde s-a răspândit ulterior
Merișoarele ar putea ajuta la combaterea rezistenței bacteriene la antibiotic, sugerează un nou studiu efectuat
Piperul de baltă (Polygonum hydropiper L.) crește în locurile umede, mlăștinoase și este întâlnit de
Pancreatita este o îmbolnavire a pancreasului care constă într-un proces inflamator, cu modificări degenerative și
Frunzele de nuc prezintă numeroase acțiuni terapeutice, dintre care amintim efectele hipoglicemiante, depurative, antitoxice, stomahice,
Fumărița (Fumaria officinalis) era pe timpuri o „buruiană” des întâlnită în câmpurile cultivate cu soluri
Dischinezia biliară constă în dereglarea funcțională a mecanismului de eliminare a bilei, prin modificarea motilității
Matalafi este un suc obținut din frunze de Psychotria insularum, o plantă folosită în medicina
Răcelile își fac apariția imediat ce temperaturile ce tind să scadă destul de repede, atât
Ciulinul de lapte (armurariu) s-a dovedit a avea efecte antioxidante, antiinflamatorii și antifibrotice, care stau
Vitamina B8 sau biotina este vitamina frumuseții prin excelență. Suplimentele alimentare sunt deseori oferite pentru
Semințele de in sunt o tendință pe farfuria noastră și în produsele noastre de înfrumusețare.
Rozmarinul are multe virtuți. Plantă esențială în medicina pe bază de plante și aromoterapie, este
Fructele și legumele ar trebui să fie o parte importantă a dietei zilnice, deoarece conțin
Anxietatea este una dintre cele mai răspândite tulburări ale afectivității, ca o consecință firească a
Siropul de soc este utilizat în special pentru tratarea bolilor căilor respiratorii. De exemplu, în
Autor: Ing. Drd. Daniela Troia Bujorul (Paeonia romanica peregrina) este una dintre cele mai populare
Menta este cunoscută pentru efectul ei de împrospătare și răcorire. Dacă mănânci o frunză de
Iarba grasă reprezintă o sursă bogată de acid alfa-linolenic (ALA), un acid gras omega-3 și
Retenția de apă este o problemă pentru tine? Iată câteva plante care te pot ajuta:
Angelica (Angelica archangelica – nume care vine din combinaţia dintre cuvintele greceşti arho – primul
Ceapa, deși ne face să plângem uneori, rămâne unul dintre cei mai buni aliați din
Busuiocul este o planta din familia mentelor. Acesta adaugă aromă meselor, iar nutrienții săi pot
Feniculul se aseamănă cu anasonul, chimenul și mărarul. Toate, din aceeași mare familie, Apiaceae. Și
Alburnul de tei, partea dintre inima trunchiului și scoarță, este folosit în mod tradițional pentru
Cuișoarele nu sunt altceva decât bobocii floriferi uscați ai plantei cunoscute cu numele de ”Eugenia
Sub denumirea populară de gheara diavolului (Harpagophytum procumbens) se ascunde o plantă cu numeroase beneficii
Loboda, deși nu este o plantă medicinală în sensul strict al termenului, pe lângă proprietățile
Excepțional de bogată în vitaminele A, C și B, minerale, acizi grași și aminoacizi buni,
Troscotul este o plantă cu părți aeriene inodore, cu un gust picant, astringent, vag picant.
Litiaza biliară, cu denumirea de la cuvântul grecesc lithos – piatră, este o afectiune evolutivă
Mazărea verde este una dintre cele mai bune surse de vitamine și minerale. Antioxidanți, fibre,
Ceaiul de coada șoricelului este un produs natural obținut din planta al cărui nume științific
Urzica este una dintre cele mai vechi plante din flora spontană care creşte pretutindeni, dar
Senzația de balonare poate fi cauzată de alimente nesănătoase, dar chiar și legumele pot fi
Frunzele de ridiche nu sunt unul dintre cele mai populare alimente din bucătărie. Cu toate
Cătina reprezintă unul dintre cele mai puternice remedii naturale împotriva unor afecțiuni ale organismului, dar
Leurda, datorită calităţilor sale terapeutice de excepţie, este plantă de o importanţă deosebită pentru menţinerea
Uleiul de semințe de zmeură roșie este un produs natural ale cărui proprietăți sunt folosite
Reducerea colesterolului se face cu o serie de plante medicinale care au dovedit o mare
Negru, alb, roșu sau verde, piperul este rodul arborelui de piper, Piper nigrum (din familia
Obligeana crește în flora spontană prin locuri mlăștinoase, șanturi umede și pe malurile apelor lin
Ienupărul, al cărui nume științific este Juniperus communis, este un arbust care aparține familiei Cupressaceae
Coada calului, numită și coadă de cal sau coadă de șobolan, își datorează numele aspectului
Nu este necesar să luați suplimente pentru a obține suficientă vitamina C. Există într-adevăr o
Rar utilizată în zilele noastre în detrimentul păducelului, talpa gâștei (Leonurus cardiaca) este totuși o
Stejarul este recunoscut pentru calitățile sale de robustețe și longevitate (au fost văzute exemplare care
Autor: Ing. Drd. Daniela Troia Pentru vindecarea celor care se confruntă cu ulcerele gastrice, alimentația
Gelul de aloe vera este bogat în vitamine și minerale. Puteți să-l aplicați local sau
Sânzienele au nenumărate proprietăți. Dintre acestea menționăm efectele: depurative, diuretice, colagoge (favorizeaza secretia bilei), astringente,
Durerea cauzată de sindromul de tunel carpian poate fi invalidantă. Din fericire, există câteva remedii
În cazul bolnavilor de arterită, se suprimă consumul alimentelor care încarcă organismul și solicită un
Durerea de stomac apare de obicei atunci când alimentele sunt bogate în grăsimi sau iritante
Nalba mare (Althaea officinalis) este o plantă care, datorită aplicațiilor sale medicinale largi, nu lipsește
Socul, utilizat ca infuzie sau ceai de plante, are tot ce avem nevoie pentru a
Ai pus vreodată o ceapă tocată lângă tine pentru a preveni tusea? Dacă nu ați
Frunzele de urzică, bogate în polifenoli, sunt cunoscute pentru conținutul lor de minerale, cum ar
Coriandrul este o plantă aromată anuală care crește peste tot în lume, dar cu origini
Oregano, bogat în tanini și fenoli antiinflamatori, ameliorează migrenele, durerile dentare și scade sindroamele premenstruale.
Pietrele vezicale pot provoca dureri și modificări ale obiceiurilor de urinare. Din fericire, există infuzii
Gălbenele, folosite din Antichitate pentru a colora textilele datorită culorii lor galbene, astăzi își găsesc
Cunoscut din cele mai vechi timpuri, mărarul conține vitamine și minerale considerate esențiale pentru organism.
Folosit încă din Antichitate, isopul este plin de virtuți. Foarte populară atât pentru începători, cât
Urzica este una dintre cele mai eficiente plante medicinale, fiind folosită în numeroase forme (decoct,
Nectarinele, prin nutrienții săi esențiali pentru organism, calitățile sale în domeniul frumuseții și gustul său
Smochinele sunt bogate în antioxidanți, minerale și fibre … O adevărată mină de beneficii pentru
Echinaceea este studiată științific de la sfârșitul anilor 1930. Toate cele trei specii medicinale –
Tătăneasa este una dintre acele plante medicinale a căror reputație s-a întins pe parcursul secolelor
Unele condimente naturale au puternice proprietăți antiinflamatoare și calmante ale durerii. Aflați în acest articol
Frunzele de dafin au proprietăți detoxifiante și întârzie îmbătrânirea. Această plantă luptă, de asemenea cu
Vâsc, ilex, crăciuniță sunt plante emblematice ale sărbătorilor de iarnă. Folosite adesea pentru a decora
Cimbrul este o plantă la îndemână, care tratează multe afecțiuni. Răceli, nas înfundat, bronhii aglomerate,
Castravetele amar exercită o activitate antiinflamatorie, antioxidantă, antidiabetică și imunomodulatoare. Deși sunt necesare și mai
Turmericul este un condiment anti-inflamator cu proprietăți interesante pentru multe probleme, inclusiv artrita reumatoida. Componenta
Spirulina este o algă care crește cu usurință în zonele deșertului și mai mult unde
Plantă digestivă prin excelență, salvia are multe proprietăți medicinale, de la reglarea transpirației până la
Pătrunjelul este cunoscut de mulți ani, atât pentru proprietățile sale medicinale, cât și pentru aportul
Reumatismul este o boală dureroasă, acută sau cronică, care interferează cu funcționarea articulațiilor esențiale pentru
Forma miezului i-a determinat pe oameni, încă din Antichitate, să considere nucile alimentele creierului. Studiile
Fructele uscate sunt bogate în proteine, vitamine, minerale şi alţi nutrienţi. Vă prezentăm lista celor
Bujorul are în compoziția sa taninuri, alcaloizi, fier, mangan, cupru, magneziu, calciu, acizi organici, flavonoide
Recunoașterea pe care fructele de goji au obținut-o și continuă să o câștige în întreaga
Consumaţi prune cât mai des. Iată 10 beneficii imediate: 1. Stimulează imunitatea. O prună n-ar
Făina de porumb este un preparat care se caracterizează prin conținutul său ridicat de substanțe
Desigur, curcuma este mai presus de toate un condiment delicios. Dar cercetătorii o studiază îndeaproape,
Perele sunt pline de vitamine și minerale care păstrează sănătatea. Hidratează corpul și previn bolile
Turiţa mare este o plantă cu aplicații medicinale interesante. În special, este utilă în ameliorarea
Polenul este alcătuit din apă, proteine vegetale și fibre. Dar mai presus de toate, polenul
Creierul este fără îndoială cel mai valoros și mai important organ al tău, deoarece acționează
Antibacterian, anticancerigen, fortificant, hreanul este una dintre acele legume uitate ale căror proprietăți curative merită
Consumul de ciuperci cel puțin de două ori pe săptămână ar putea preveni probleme de
Lumbago este o durere intensă la nivelul spatelui și taliei, dar care, de mai multe
Refluxul gastroesofagian este o problemă de sănătate foarte frecventă la adulți, atât la bărbați, cât
Ceaiul de mușețel este cunoscut pentru aplicațiile sale medicinale. Deși nu servește la vindecarea bolilor,
Varza, mâncare sănătoasă prin excelență, bogată în vitamine și minerale, nu duce lipsă de beneficii
Pentru a detecta dacă aveți tensiunea arterială crescută, este esențial să mergeți la medic și
Ce este propolisul? Propolisul conține un amestec de ceară, salivă și rășini luate din conifere
Usturoiul are multe avantaje de care nu ar trebui să ezităm să profităm adăugându-l în
Morcovul, prezent în multe preparate de uz cosmetic și reţete diverse, datorită texturii şi aromei,
Din punct de vedere botanic, dovleacul este un fruct, nu o legumă, așa cum se
Gutuia este prietenul digestiilor fără balonare, iar toamna este momentul pentru a vă bucura de
Este mai bine să mănânci un fruct întreg bogat în vitamina C decât să iei
Ardeiul iute are gustul specific datorită unui ingredient special numit capsaicină. Cantitatea de capsaicină determină
Quinoa este una dintre cele mai bogate plante în nutrienți din lume! Uşor digerabilă, mai
În fiecare toamnă vedem aceeaşi explozie de culori. De la verde până la maro, trecând
Sfecla roşie, bogată în substanțe nutritive și fibre, poate fi considerată campioana detoxifierii, fiind un
Uleiul de susan este bogat în antioxidanți, vitamine E, B1, B2, B3, B6 și B9,
Utilizat de peste 5.000 de ani în medicina chineză, „ginsengul este o plantă adaptogenă care
Bufeurile menopauzei pot deveni dificil de gestionat zilnic. De aceea, este important de ştiut cum
În contextul actual, asigurarea necesarului de vitamine pentru organism trebuie să devină o prioritate pentru
Strugurii, bobiţe savuroase, adevărate surse de sănătate. Iată câteva dintre beneficiile acestor fructe, cu proprietăţi
„Boabele de cacao” sunt semințele din păstăi, rodul arborelui de cacao. Cultivat în multe țări
Leuşteanul (levisticum officinale) este considerat nu doar un simplu zarzavat, ci şi un medicament redutabil.
Afinele sunt cunoscute pentru nivelurile ridicate de fibre, vitaminele C și E, precum și pentru
Datorită prezenţei acidului elagic, licopenului şi fenolilor, măcieşele oferă numeroase beneficii şi vă îmbunătăţesc sănătatea
Spuma de la bere este cauzată de bule de dioxid de carbon, care sunt eliberate
Fructele de coacăz negru sau roşu se folosesc în stare proaspătă, congelată sau prelucrate sub
Vinetele sunt o sursă bogată de fibre, vitamine (acid folic, complexul A şi C) şi
Din coşul legumelor de toamnă nu ar trebui să lipsească varza, o legumă bogată în
Cu un aport caloric scăzut şi o concetranţie mare de vitamina A şi C, omega
Folosite de peste 3000 de ani în medicina tradiţională chineză, agrişele conţin acizii citric, malic
Bulbucii de munte sunt plante care fac parte din familia Ranunculaceae (lat. Trollius europaeus), alături
Pepenele verde, ca multe alte legume şi fructe, conţine licopină. Aceasta prin efectul ei antioxidant
Brusture, prin nenumăratele beneficii, e un cuvânt sinonim cu sănătatea pielii. Vă prezentăm câteva rețete
Cum facem o infuzie Infuzie dintr-o linguriţă de fructe uscate la 200 ml de apă
Potrivit numeroaselor studii ştiinţifice, caisele şi uleiul extras din sâmburii acestora pot proteja inima şi
Dudele contin substante nutritive: fier, riboflavina, vitamina C, K, potasiu, fosfor si calciu, precum si
Ciresele sunt nu doar fructe gustoase, dar si sanatoase, reprezentand o resursa foarte importanta pentru
Autor: Prof. Univ. Doctor Honoris Causa Constantin Milică Aceste rânduri pot constitui o pledoarie în
Atât frunzele, cât şi rădăcinile de la ţelina au virtuţi vindecătoare excepţionale, prin bogăţia de
Autor: Prof. Univ. Doctor Honoris Causa Constantin Milicǎ Fructele de zmeur au o compoziţie chimică
Virozele respiratorii le putem ţine la distanţă cu un aliat de nădejde: gutuile. Nu doar
Legumele de primăvără – ridichi, ceapă verde, usturoi, spanac, urzici, lobodă – sunt o importantă
▪ Ca medicament, alunele trebuie consumate crude, neprăjite şi fără sare! ▪ Sunt indicate în
Traista ciobanului, o plantă foarte întâlnită în flora românească, are nenumărate întrebuinţări pentru sănătatea organismului.
Cercetarile au aratat ca trifoiul roşu este sigur pentru majoritatea oamenilor si functioneaza relativ repede,
Rapita are multiple intrebuintari medicale, fiind folosite florile si radacinile, in fitoterapie. In plus, fiind
Radacina de brusture previne caderea parului Radacina de brusture contine tanini, inulina, acizi grasi esentiali