Gadget-urile afectează creierul copiilor, ar trebui să ne îngrijorăm?
Un nou studiu dezvăluie că utilizarea unui gadget de la o vârstă fragedă are un impact asupra creierului. Care sunt mai exact efectele asupra creierului? Ar trebui să fim îngrijorați de abilitățile cognitive ale copiilor noștri? Aflați recomandarea cercetătorilor.
Dependența de instrumente digitale îi îngrijorează pe experți, în special pentru utilizatorii mai tineri al căror creier încă se dezvoltă de câțiva ani. Ecranele ne captivează hipnotizându-ne. Ne trezim prinși în conținutul care se derulează, mai ales pe rețelele de socializare. De asemenea, nu trebuie să uităm de jocurile video care sunt deosebit de populare în rândul tinerilor. Pe lângă tulburările și comportamentele legate de dependență, ecranele afectează și creierul copiilor.
Datele din 33 de studii de neuroimagistică efectuate între 2000 și 2023 au fost reunite
Cele 33 de studii de neuroimagistică analizate de cercetători reunesc date de la peste 30.000 de participanți. Cercetătorii s-au concentrat în principal pe copiii cu vârsta de 12 ani și mai mici. Ei au căutat mai întâi în bazele de date de cercetare publicate online pentru studii relevante. Autorul principal al studiului, Dr. Dandan Wu, apoi a căutat manual alte studii citate în listele de referințe pentru a găsi studiile relevante. asigurați-vă că nu pierdeți nimic.
Te-ar putea interesa și: Virusul sincițial respirator, ce este și cum ne protejăm?
Cercetătorii avertizează că dimensiunea eșantionului studiului lor este mică, deoarece doar 33 de studii au fost efectuate în două decenii. „Această dimensiune mică a eșantionului s-ar putea datora faptului că acest subiect este nou și în curs de dezvoltare, iar tehnologiile de cercetare evoluează, de asemenea”, afirmă ei în studiu. Cu toate acestea, au observat că creierul copiilor este din ce în ce mai afectat de-a lungul anilor, ceea ce corespunde creșterii utilizării ecranului începând cu anul 2000.
Copiii care au participat la aceste studii au consumat diferite tipuri de medii digitale pasiv, cum ar fi televiziunea sau activ cu aplicații pe smartphone-uri. Următoarele în linie sunt jocurile video. Tabletele, cititoarele electronice, utilizarea internetului, editarea video și realitatea virtuală sunt, de asemenea, incluse în unele dintre cele 33 de studii.
Abilități cognitive afectate de timpul petrecut în fața ecranelor gadget-urilor
În total, din acest studiu au fost trase trei concluzii majore. Primul este că expunerea la dispozitive afectează atât structura, cât și compoziția creierului tinerilor, dar acest lucru nu este întotdeauna negativ. A doua concluzie este că anumite regiuni ale creierului sunt mai afectate decât altele. În cele din urmă, acest studiu indică faptul că schimbările din creier par să persistă pe termen lung.
Când vine vorba de care regiuni ale creierului sunt cele mai afectate, cercetătorii observă că zona cea mai vulnerabilă este cortexul prefrontal și funcția executivă asociată. Prin urmare, aceasta corespunde unor abilități cognitive de nivel înalt, cum ar fi rezolvarea de probleme, planificarea, luarea deciziilor, memorarea informațiilor etc.
Unele cercetări demonstrează că timpul petrecut în fața ecranelor are un impact negativ asupra funcțiilor creierului, cum ar fi atenția și cogniția. Sunt afectate și conexiunile care permit diferitelor zone ale creierului să comunice. Mai precis, jocurile video ar putea provoca o scădere a volumului creierului. Utilizarea tabletelor la copii ar putea avea un efect negativ asupra funcției creierului și rezolvarea problemelor.
În cele din urmă, noul studiu nu umbrește complet imaginea. Ecranele pot avea cu siguranță un efect negativ asupra dezvoltării creierului, dar pot oferi și beneficii. Deci, ce sfătuiesc cercetătorii? Potrivit acestora, soluția nu este neapărat limitarea timpului petrecut în fața ecranelor. Acest lucru riscă, de asemenea, să provoace conflicte cu copiii săi. „Ar putea fi dezvoltate și implementate strategii mai inovatoare, mai ușor de utilizat și mai practice”, spun cercetătorii. Ei sugerează că utilizarea de către copii a tehnologiei digitale ar trebui reglementată mai bine. Adulții ar trebui, de asemenea, să primească sprijin și sfaturi adecvate.