Zona Zoster

Zona Zoster

Termenul corect pentru zona Zoster este herpes zoster și reprezintă  o boală cu atingere neuro-cutanată. Este manifestarea de reizbucnire a virusului varicelo-zosterian, cel care în copilaria noastră  determina varicela. Virusul  rămâne inactiv în ganglionii nervilor spinali sau cranieni timp de zeci de ani și redevine “activ“  în anumite condiții.

Condițiile  favorizante frecvente sunt:

  • bolile cronice,
  • cancerele,
  • vârsta înaintată,
  • unele tratamente imunosupresoare,
  • transplantul.

Zona Zoster apare ceva  mai frecvent în anotimpul rece, decât  vara și mai mult la vârstnici, decât la tineri.  Erupția apare, caracteristic, de-a lungul unui dermatom, adicț pe teritoriul cutanat ce corespunde unui anumit filet nervos, e unilaterală și e alcatuitț din grupuri de vezicule  cu un conținut clar sau sanguinolent, cu durată medie de 14 zile.

Gravitatea erupției la zona Zoster este foarte variabilă, de la leziuni foarte puține, asemănătoare unui herpes, și până la forme foarte intinse, rareori bilaterale sau variceliforme, în special la cei imunodeprimați (cancere, diabet, SIDA, tratamente imunosupresoare  etc). Pacientul este contagios  pe durata  existenței veziculelor, dar numai pentru cei care nu au avut varicelă (de exemplu, pentru copii).

Variată este și simptomatologia: de la forme complet fără durere sau cu prurit local lejer (“mâncărime“), până la forme cu durere extremă (ceea ce conferă  reputația bolii).  

Complicațiile curente la zona Zoster sunt suprainfecția leziunilor și nevralgia (durerea) intensa și persistentă, uneori săptămâni și luni după boală.

Tratamentul  se bazează în principal  pe medicamente antivirale specifice, antiseptice sau creme epitelizante și pe tratamentul durerii (uneori foarte  problematic și de durată). La ora actuală există pe piața farmaceutică două vaccinuri specifice pentru zona Zoster (indicate în special pentru vârstnici și pentru cei cu boli cronice), dar din nefericire, foarte puțin intrate în practica din țara noastră.

Autor: Dr. Madeleine Nechifor, medic primar dermato-venerologie, doctor în ştiinţe medicale, competenţa în dermatologie estetică şi chirurgicală

Cabinet Medical Individual de Dermatologie Generalǎ şi Esteticǎ Dr. Madeleine Nechifor

Iaşi, Strada Primaverii, Policlinica Industrialǎ

0745.604.935 www.nechifor-madeleine.ro

facebook.com/drmadeleinenechiforiasi

De același autor: Urticaria la frig

One thought on “Zona Zoster

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *