Somon confit cu piure de pere
Somon confit cu piure de pere, salată de microplante cu vinegretă de zmeură și cruton de pâine cu cereale
Marian Zăncianu, Head Chef Little Texas
Ingrediente: somon 600gr, mărar 100 gr, lămaie 150 gr, portocală 150 gr, sare de mare 50 gr , zahăr 50 gr, cimbrișor 10 gr, ulei de măsline 500 ml, pere 500 gr, unt 82 % 50 gr, mușețel uscat 2 gr, ghimbir 30 gr, busuioc 5 gr, sare 1gr, zmeură proaspătă 50 gr, lămâie 60 gr, oțet de vin roșu 30 ml, miere de albine 20 gr, sare 1gr, salată de microplante 50 gr, pâine cu cereale 50gr
Mod de preparare:
Pentru somonul confit mai întâi fasonăm și curățăm peștele de piele și îndepărtăm oasele. Apoi pregătim un amestec din mărar tocat, cimbrișor, coaja de la lămâie și portocală, sarea și zahărul. Punem somonul într-o tavă și îl acoperim cu amestecul obținut. Dăm la frigider pentru aproximativ 30 minute.
Între timp pregătim piureul de pere. Într-un vas se pune la fiert 1litru de apă în care adăugăm ghimbirul și sarea. Când a început să fiarbă, stingem focul și adăugăm busuiocul împreună cu mușetelul. Lăsând totul la infuzat pentru aproximativ 5 minute. Perele curățate și tăiate cuburi mari le vom pune la fiert pentru aproximativ 15-20 de minute în ceaiul obținut mai sus care a fost în prealabil strecurat.
Pentru vinegretă avem nevoie de sucul de lămâie pe care îl punem într-un blender vertical și pe care îl amestecăm împreună cu mierea de albine, zmeura, oţetul de vin roșu și sarea.
Scoatem somonul de la rece și îl spălăm sub jet de apă rece, după care îl tapetăm cu un prosop de bumbac! O să se observe că somonul capătă o culoare mai vie, mai intensă. Acum este plin de arome și mai ferm. Încălzim uleiul de măsline la temperatura de 43 de grade Celsius. Tragem somonul la tigaie pentru aproximativ 12-15 minute.
Perele fierte le dăm prin sită, le asezonăm și le amestecăm cu untul pentru a obține piureul!
Pâinea o tăiem felii și o punem la cuptor, la 180 grade, pentru 5 minute, asta după ce a fost stopită în prealabil cu ulei de măsline.
Se montează somonul și piureul pe farfurie, lângă care se adaugă salata de microplante asezonată cu vinegreta de zmeură și crutonul de pâine.
Poftă bună!
Foto: picjumbo.com
Citeşte şi: Friptură de vită cu sparanghel
One thought on “Somon confit cu piure de pere”