Psoriazisul vulgar

Psoriazisul vulgar

Autor: Dr. Madeleine Nechifor, medic primar dermato-venerologie, doctor în ştiinţe medicale, competenţa în dermatologie estetică şi chirurgicală

Psoriazisul vulgar este o afecțiune cronică frecvent întâlnită în practică, afectând  1-3 % din populație și are o importantă componentă genetică. 

Frica de psoriazis este adesea evocată de pacienți la prima întrevedere cu dermatologul, indiferent de afecțiunea existentă. Este o sursă de anxietate mai ales din cauza informațiilor greșite primite de la anturaj sau de pe internet. De fapt, psoriazul se comportă ca multe alte boli cornice și se prezintă sub forme diferite de gravitate: ușoare și medii – cele mai multe, dar și severe – doar o parte.

Psoriazisul, manifestări clinice

Manifestările sunt variate: pe fețele de extensie ale membrelor, pe trunchi, palmar și plantar, scalp sau unghii, cu plăci eritemato-scuamoase, cu scuamă alb-sidefie, groasă, pluristratifică, aderentă. Uneori sunt însoțite de prurit (mâncărime locală). Formele generalizate, pustuloase sau psoriazisul însoțit de atingngere articulară sunt încadrate la formele severe. 

Există multe detalii ale manifestărilor clinice, dar nu insist asupra  lor deoarece aceasta este misiunea dermatologului dumneavoatră și potențialii pacienți nu trebuie alarmați cu amănunte  nefolositoare pentru ei, mai ales că mulți se autodiagnostichează greșit. Mult mai util este să cunoască asocierea frecventă cu boli metabolice, obezitate, boli cardiovasculare și mai ales faptul că ameliorarea acestora influențează pozitiv evoluția psoriazisului.

La copii debutul poate fi după o infecție respiratorie și întotdeauna căutăm semnele infecției / portajului cu Streptococ sau Stafilococ auriu, markerii de inflamație. Confirmarea diagnosticul prin biopsia cutanată este necesară la cazurile incerte și  la inițierea unor terapii sistemice.

Tratamentele locale și sistemice au evoluat enorm în ultimele două decenii, cu apariția de clase complet noi de compuși , încât putem asigura pacienții că aproape toate formele clinice, inclusiv cele severe, beneficiază măcar de o amelioare. Tratamentele sistemice trebuie atent monitorizate din  cauza riscului de efecte adverse. O mare parte dintre acestea sunt eliberate gratuit prin programele naționale de sănătate, din cauza costului ridicat.

În afara tratamentului local sau sistemic, îngrijirea  pielii cu produse dermato-cosmetice de foarte bună calitate asigură menținerea barierei cutanate  integre și permite penetrarea optimă a medicamentelor locale.

Cabinet Medical Individual de Dermatologie Generalǎ şi Esteticǎ Dr. Madeleine Nechifor

Iaşi, Strada Primaverii, Policlinica Industrialǎ

0745.604.935 www.nechifor-madeleine.ro

facebook.com/drmadeleinenechiforiasi

De același autor: Urticaria la frig

One thought on “Psoriazisul vulgar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *