Gălbenele, minunea galbenă a naturii

Gălbenele, minunea galbenă a naturii

Gălbenele, folosite din Antichitate pentru a colora textilele datorită culorii lor galbene, astăzi își găsesc locul în bucătăriile și produsele noastre cosmetice.

Pentru fabricarea acestora din urmă, componentele gălbenelelor sunt cele mai renumite pentru numeroasele lor proprietăți medicinale. Putem găsi printre numeroșii compuși activi ai gălbenelei:

  • Acizi grași esențiali precum acidul oleic (omega 6).
  • Vitamina F care îmbunătățește sănătatea pielii și ajută la eliminarea colesterolului din sânge.
  • Beta-carotenul, un antioxidant care protejează pielea de razele UV ale soarelui.
  • Flavonoide care acționează împotriva radicalilor liberi responsabili de îmbătrânirea prematură a corpului, în special a pielii.
  • Esteri care sunt compuși organici cu proprietăți antiinflamatorii și puteri puternice de vindecare.

Datorită câmpului lor larg de acțiune, gălbenele pot fi consumate sub formă de ceaiuri din plante sau aplicate pe piele pentru:

  • Ajută la vindecarea straturilor superioare ale epidermei în caz de iritații, arsuri sau răni neinfectate.
  • Aduce suplete, moliciune și elasticitate pe piele.
  • Protejează celulele corpului de degenerare care duce la îmbătrânirea lor și apoi la distrugerea lor.
  • Tratează afecțiuni ale pielii, cum ar fi acnee, psoriazis, eczeme sau infecții cu drojdie.
  • Tratează pielea crăpată, eritemul, abraziile sau tăieturile superficiale.
  • Ameliorează supărarea stomacului, cum ar fi balonarea.
  • Reglează ciclurile menstruale și calmează durerile în timpul perioadelor.
  • Consolidează sistemul imunitar în caz de tuse, răceală sau gripă.
  • Ajută la reglarea funcției hepatice și a nivelului de colesterol din sânge.

Utilizări diferite ale gălbenelelor

Gălbenele sub formă de cremă sau care intră în compoziția uleiurilor vegetale pot fi utilizate pe piele sub următoarele forme:

  • Creme și balsamuri care conțin o rată de 2 până la 5% de gălbenele.
  • Un ulei pur sau vegetal care conține gălbenele.
  • O tinctură sau o infuzie răcită cu sau fără utilizarea unei comprese.

În plus, pot acționa în interiorul corpului dacă sunt ingerate sub formă de:

  • Ceai de plante sau infuzie cu o linguriță pe cană, de până la 3 ori pe zi.
  • Sub formă de extract lichid sau tinctură, diluat în etanol, la o rată de 0,5 până la 1 ml diluat pe zi.

Bine de știut: în caz de inflamație a gingiilor, mucoaselor sau gâtului, gălbenele pot fi consumate și sub formă de apă de gură.

Sursa: phytotherapie.ooreka.fr

Citește și: Păpădia, „doctorul din grădină“

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *