Osteoartrita, tratată cu nanoparticule (studiu)
Osteoartrita nu are în prezent un remediu, dar un grup de oameni de știință cred că au descoperit o metodă prin care o simplă injecție a genunchiului ar putea opri efectele bolii.
Cercetătorii au arătat că ar putea viza o anumită cale proteică la șoareci, să o pună în exces și să oprească degenerarea cartilajului în timp. Bazându-se pe această constatare, au reușit să demonstreze că tratarea șoarecilor cu degenerescență a cartilajului genunchiului ar putea reduce dramatic degenerarea cartilajului și durerea de genunchi. Aceste descoperiri au fost publicate în Science Translational Medicine.
„Laboratorul nostru este unul dintre puținele din lume care studiază semnalizarea receptorilor factorului de creștere epidermică (EGFR) în cartilaj și, de la început, am constatat că deficitul sau inactivarea EGFR accelerează osteoartrita la șoareci”, a spus Ling Qin, Ph.D ., profesor asociat de chirurgie ortopedică.
Cercetătorii au comparat șoarecii tipici cu cei care aveau o moleculă care se lega de EGFR, numită ligand, care a fost supraexprimată în condrocite, elementele constitutive ale cartilajului. Această supraexpresie determină supraactivarea semnalizării EGFR în cartilajul genunchiului. La examinarea lor, șoarecii cu HBEGF supraexprimat (ligandul EGFR) s-au dovedit a avea în mod constant cartilaj mărit. Mai mult, atunci când acești șoareci au ajuns la maturitate, cartilajul lor a fost rezistent la degenerescență și la alte semne distinctive ale osteoartritei, chiar dacă meniscul genunchiului lor a fost deteriorat.
Pentru a demonstra în continuare că EGFR supraactivat a fost motivul rezistenței șoarecilor, cercetătorii au descoperit că tratamentele cu gefitinib, care sunt concepute pentru a bloca funcția EFGR, au eliminat protecția împotriva degenerării cartilajului.
Cu toate aceste cunoștințe acumulate, cercetătorii s-au orientat spre potențiale soluții de tratament clinic. Într-o nouă serie de teste au creat nanoterapie prin atașarea unui ligand EGFR puternic, transformând factorul de creștere alfa, pe nanoparticule sintetice, pentru a injecta în șoareci care aveau deja leziuni ale cartilajului în genunchi.
Când șoarecii au fost injectați cu aceste nanoterapii, cercetătorii au văzut că au încetinit degenerarea cartilajului și întărirea oaselor, precum și ameliorat durerile de genunchi. De asemenea, nu au fost observate efecte secundare majore la șoarecii tratați.
Tratamentul este probabil îndepărtat pentru pacienții umani, dar nanoparticulele utilizate au fost deja testate clinic și considerate sigure, ceea ce face mai ușor să se utilizarea clinic a acestei terapii pentru a tratata osteoartrita.
Sursa: medicalxpress.com / Foto: pixabay.com
Citește și: Smochinele, beneficii pentru sănătate
One thought on “Osteoartrita, tratată cu nanoparticule (studiu)”