Medicament COVID-19 testat cu succes în laborator

Medicament COVID-19 testat cu succes în laborator

O nouă terapie potențială pentru COVID-19 dezvoltată de cercetătorii de la Rush University Medical Center a demonstrat succes în prevenirea simptomelor bolii la șoareci.

Într-un studiu, modelele de șoarece cu COVID-19 au prezentat rezultate pozitive atunci când a fost introdusă nazal o peptidă (lanț de aminoacizi). Peptida s-a dovedit eficientă în reducerea febrei, protejarea plămânilor, îmbunătățirea funcției inimii și inversarea furtunii de citokine – sistemul imunitar care reacționează excesiv la o infecție și inundă fluxul sanguin cu proteine ​​inflamatorii. Cercetătorii raportează, de asemenea, succesul în prevenirea progresiei bolii în raportul rezultatelor lor publicat în Journal of Neuroimmune Pharmacology.

SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, se leagă de o enzimă numită ACE2 pentru a intra și a infecta celulele umane. Ca răspuns, echipa de cercetare a proiectat o hexapeptidă (o peptidă cu șase aminoacizi) care inhibă legarea virusului cu ACE2.

„Aceasta ar putea fi o nouă abordare pentru a preveni infecția cu SARS-CoV-2 și pentru a proteja pacienții cu COVID-19 de probleme de respirație și probleme cardiace”, au declarat conducătorii studiului.

Mulți pacienți cu COVID-19 din unitățile de terapie intensivă suferă de furtună de citokine, care afectează plămânii, inima și alte organe. Deși terapiile antiinflamatorii, cum ar fi steroizii, sunt disponibile pentru tratarea problemei, foarte des aceste tratamente determină suprimarea sistemului imunitar.

Peptida inhibă citokinele care sunt produse doar de proteina SARS-CoV-2 spike, nu de alți stimuli inflamatori, indicând faptul că această peptidă nu ar provoca imunosupresie.

Deși vaccinurile pentru COVID-19 devin disponibile, distribuția lor la nivel național și global va dura luni și, probabil, ani în unele părți ale lumii. În plus, este posibil ca vaccinurile să nu împiedice în totalitate răspândirea COVID-19. De exemplu, în ciuda vaccinării împotriva gripei, aproximativ 40.000 până la 50.000 de persoane mor în fiecare an în Statele Unite din cauza gripei. Prin urmare, un medicament specific pentru reducerea evenimentelor inflamatorii și tratarea problemelor respiratorii și cardiace cauzate de COVID-19 va fi necesar pentru o mai bună gestionare a bolii chiar și în epoca post-vaccin.

Sursa: Journal of Neuroimmune Pharmacology / Foto: CC0 Public Domain

Citește și: Hipotermia, ghid de supravieţuire în sezonul rece