Imunoterapie nanobiologică – noua armă împotriva cancerului

Imunoterapie nanobiologică – noua armă împotriva cancerului

Un nou tip inovator de imunoterapie împotriva cancerului dezvoltat la Școala de Medicină Icahn din Muntele Sinai antrenează sistemul imunitar înnăscut pentru a-l ajuta să elimine celulele tumorale prin utilizarea nanobiologiei, materiale minuscule bioinginerate din molecule naturale care sunt asociate cu o componentă terapeutică, conform un studiu publicat în Cell în octombrie.

Această imunoterapie nanobiologică vizează măduva osoasă, unde se formează o parte a sistemului imunitar și activează un proces numit imunitate antrenată. Acest proces reprogramează celulele progenitoare ale măduvei osoase pentru a produce celule imune înnăscute „antrenate” care opresc creșterea cancerului, care este în mod normal capabil să se protejeze de sistemul imunitar cu ajutorul altor tipuri de celule, numite celule imunosupresoare.

Această lucrare demonstrează pentru prima dată că imunitatea antrenată poate fi indusă cu succes și în siguranță pentru tratamentul cancerului. Cercetarea a fost efectuată pe modele animale, inclusiv pe un model de șoarece cu melanom, iar cercetătorii au spus că este dezvoltat pentru testarea clinică.

Rezultatele acestei cercetări demonstrează că abordarea imunitară a imunoterapiei nanobiologice ar putea fi utilizată ca terapie anti-cancer independentă, potențial cu mai puține reacții adverse sau împreună cu medicamente inhibitoare ale punctelor de control, spun oamenii de știință.

„Nu numai că am observat efecte anti-cancer foarte puternice ale imunoterapiei noastre nanobiologice. Lucrarea implică dezvoltarea și evaluarea preclinică a unei noi imunoterapii bazate pe nanomateriale extrem de biocompatibile numite nanobiologice. Studiul nostru reprezintă un progres semnificativ atât pentru imunitatea antrenată, cât și pentru tratamentul cancerului, cu potențial real de a intra rapid în uz la pacienți.”, a declarat autorul principal Willem J. Mulder, Ph.D., profesor de radiologie diagnostic, moleculară și intervențională și membru al Institutului de Inginerie Biomedică și Imagistică de la Școala de Medicină Icahn de pe Muntele Sinai.

Această cercetare a făcut parte dintr-o colaborare amplă între Școala de Medicină Icahn și multe alte institute și universități din Statele Unite și Europa.

Citeşte şi: Anticorpi COVID-19: persoanele asimptomatice își pierd anticorpii mai repede

Sursa: medicalexpres.com

One thought on “Imunoterapie nanobiologică – noua armă împotriva cancerului

Comments are closed.