Vitamina D: acum este momentul pentru o cură anti-Covid

Vitamina D: acum este momentul pentru o cură anti-Covid

Mai multe echipe de cercetare se uită în prezent la vitamina D pentru a limita infecția cu coronavirus sau severitatea Covid-19. Deoarece această vitamină are multe beneficii pentru sănătate și iarna este adesea sinonimă cu deficiența, ar putea fi binevenită o mică suplimentare.

De câteva luni în urmă, studiile științifice s-au înmulțit asupra potențialelor virtuți ale vitaminei D pentru a contracara infecția cu coronavirusul Sars-CoV-2. Atât de mult încât această vitamină a făcut parte din arsenalul terapeutic pe care l-a primit președintele american Donald Trump după infecția sa, împreună cu o grămadă de alte molecule.

Ultimul studiu realizat până în prezent cu privire la legătura suspectă dintre deficiența de vitamina D și forma severă de Covid-19 este spaniol și a fost publicat pe 27 octombrie în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Prin verificarea încrucișată a datelor clinice, cercetătorii au descoperit că 80% dintre cei 216 de pacienți cu Covid-19 tratați la Spitalul Universitar Marqués de Valdecilla (Santander) prezentau deficit de vitamina D.

Important pentru sănătatea oaselor, deoarece ajută la absorbția calciului, vitamina D joacă, de asemenea, un rol în transmiterea nervilor, funcția musculară și coagularea sângelui. Dacă are o origine dublă, deoarece este asigurată de alimente (producție exogenă, în special prin consumul de produse lactate și pește gras) și sintetizată de organism (producție endogenă) la nivelul pielii de sub Acțiunea razelor solare, vitamina D lipsește adesea iarna, din cauza luminii mai reduse a soarelui.

În cele din urmă, trebuie remarcat faptul că capacitatea organismului de a absorbi sau sintetiza vitamina D scade odată cu înaintarea în vârstă, astfel încât suplimentarea este indicată în special la persoanele în vârstă, care prezintă, de asemenea, un risc mai mare de formare severă de Covid-19.

„Vitamina D nu poate fi considerată ca un tratament preventiv sau curativ pentru infecții datorate SARS-CoV-2; dar prin atenuarea furtunii inflamatorii și a consecințelor acesteia, ar putea fi considerată ca un adjuvant pentru orice formă de terapie ”, a notat Academia Franceză de Medicină în luna mai a anului trecut.

Sursa: santemagazine.fr / Foto: pexels.com

Citeşte şi: Imunoterapie nanobiologică – noua armă împotriva cancerului

One thought on “Vitamina D: acum este momentul pentru o cură anti-Covid

Comments are closed.