Vitamina E, vitamina tinereţii
Vitamina E (tocoferol) este o vitamină liposolubilă, puternic antioxidantă, considerată ca „vitamina reproducerii“, cu virtuţi magice în păstrarea tinereţii.
Prin efectul antioxidant, vitamina E protejeaza membranele celulare, menţine integritatea celulelor contra acţiunii distructive a radicalilor liberi şi descompune toxinele solubile în grăsimi. În acest mod se previn multe forme de cancere (digestive, ovariene şi de sân) şi se încetinesc procesele de îmbătrânire. Prin efectul de mărire a rezistenţei capilare are loc îmbunătăţirea circulaţiei sângelui, se previn bolile cardiovasculare, ateroscleroza, ischemia cardiacă, hipertensiunea arterială, riscul infactului miocardic şi dilatarea vaselor sanguine.
Un rol important se exercită asupra echilibrului nervos, muscular şi endocrin, diminuând stările de oboseală fizică şi intelectuală. În bolile oftalmologice previne apariţia cataractei şi evită pierderea acuităţii vizuale.
În afecţiunile dermatice, vitamina E accelerează refacerea ţesuturilor lezate, vindecarea leziunilor şi arsurilor şi previne diverse infecţii, inflamaţii şi tumori. Stimulând reacţiile imunitare, vitamina E întârzie apariţia petelor maronii de bătrâneţe de la suprafaţa pielii.
În procesele metabolice previne deteriorarea lipidelor şi a uleiurilor esenţiale (ex. acizii graşi Omega-3). Acest efect este explicat prin protejarea acizilor graşi polinesaturaţi expusi la reacţiile de oxidare şi peroxidare. De asemenea, participă, în calitate de co-factor, la sinteza glutationului, care este cunoscut ca un important antioxidant, apărător al sănătăţii contra radicalilor liberi.
Simptomele carenţei de vitamina E se manifestă prin tulburări hematologice (anemie hemolitică, hemoragii, varice), tulburări de reproducere cu degenerarea organelor sexuale, sterilitate, infertilitate, avorturi spontane repetate, atrofierea fetusului şi naşterea de copii morţi. Alte afecţiuni ale insuficienţei acestei vitamine sunt legate de boli cardiace, tulburări neurologice şi neuromusculare, tulburări oftalmologice (scăderea acuităţii vizuale, miopie evolutivă, alterarea retinei), tulburări cutanate (eczeme, ulceraţii ale gambei, semne de îmbătrânire precoce), senzaţie de slăbiciune.
Vitamina E în natură
– surse vegetale: germeni de cereale, seminţe de floarea soarelui, uleiuri vegetale (de soia, porumb, susan, floarea-soarelui), margarina vegetală, ulei de cătină albă, alune, nuci, afine, banane, migdale. Dintre legume (de preferat de culoare verde) sunt indicate: salată verde, spanac, pătrunjel, varză de Bruxelles, mazăre crudă).
– surse animale: produse lactate, gălbenuş de ou, ficat şi untură de peşte.
În caz de supradozare, apar intoxicaţii
Simptomele supradozării cu vitamina E apar numai la doze foarte mari (peste 250 mg/zi) şi se manifestă prin unele intoxicaţii, cu diferite intensităţi: dureri de cap, migrene, dureri abdominale, hemoragii, disfuncţii ovariene şi slăbiciune musculară. După un consum de lungă durată, de peste 7 săptămâni, apare o creştere a tensiunii arteriale şi riscul de hemoragie cerebrală.
Sursa: herbalrom.com
Citeşte şi: Sindromul de intestin iritabil
One thought on “Vitamina E, vitamina tinereţii”
Comments are closed.