Sindromul de intestin iritabil

Sindromul de intestin iritabil

Autor: Dr. Andreia Tămășanu, Medic specialist Gastroenterologie ARCADIA

Ce este sindromul de intestin iritabil?


Sindromul de intestin iritabil (SII) este o tulburare funcțională a tubului digestiv, caracterizată prin modificarea tranzitului intestinal (constipație, diaree), însoțită de durere abdominală sau disconfort. Această afecțiune este benignă și nu evoluează către boli grave (cancerul colorectal, colita ulcerativă), dar nici nu este un factor de protecție față de acestea. Evoluția sa presupune perioade manifeste și perioade de acalmie spontane, iar de cele mai multe ori simptomele nu dispar, ci persistă toată viața. Este o afecțiune cronică, fiind unul din motivele frecvente de consult gastroenterologic.

Care sunt cauzele sindromului de intestin iritabil?


Cauza exactă a apariției sindromului de intestin iritabil nu este cunoscută. Conform cercetărilor de până acum, o comunicare între creier și tractul gastrointestinal reprezintă cauza acestui sindrom – stresul, modificări hormonale (cum ar cele din timpul ciclului menstrual), sistemul imun și neurotransmitatorii par să interfere cu mesajele dintre creier și intestin. Această comunicație anormală determină contracții sau spasme abdominale, care cauzează adesea crampe și care fie accelerează tranzitul intestinal (diareea), fie îl încetinesc (constipația).

Factorul genetic (SII apare mai frecvent la persoanele cu istorie familială de SII), factorul alimentar (deși nu există anumite alimente care să se asocieze în mod particular cu SII), alterarea (proliferarea) microflorei intestinului subțire, dezechilibre în flora colonului – agenții implicați în aparitia SII. De asemenea, gastroenteritele infecțioase pot declanșa SII.

Cele mai frecvente simptome gastrointestinale sunt:

 • constipația sau diareea;
 • alternanța episoadelor de diaree și constipație;
 • durerea abdominală care dispare prin defecație;
 • senzația de balonare, gaze;
 • prezența mucusului în scaun;
 • senzația de defecație incomplete, defecația imperioasă.


Uneori, este posibil să apară și manifestări care nu țin de tractul digestiv (extraintestinale):

 • oboseala cronică;
 • anxietatea sau depresia;
 • tulburări de activitate sexuală;
 • cefaleea – durerea de cap;
 • tulburări de somn.

Metodele de diagnostic al SII

Pentru diagnosticul sindromului de colon iritabil nu există un test specific. Diagnosticul se pune pe baza simptomelor tipice și excluderea altor diagnostice prin testele de rutină. Investigațiile necesare depind de mai mulți factori: vârsta, debutul simptomelor, severitatea simptomelor, răspunsul la tratamentul inițial.

Este necesar un screening biologic uzual, o ecografie abdominală poate fi utilă, fiind neinvazivă și neiradiantă, dar și pentru că oferă multe informații despre organele abdominale (ficat, colecist, pancreas, rinichi, splină) cu un disconfort minim pentru pacient. Uneori, este necesară și o tomografie abdominală sau o endoscopie digestivă superioară, pentru excluderea unor afecțiuni organice.

Colonoscopia trebuie rezervată cazurilor care se prezintă cu semne de alarmă (scădere ponderală involuntară, inapetența, vârsta peste 50 de ani, rectoragii, anemie, istoric personal sau familial de cancer colonic). Aceasta are avantajul unei vizualizări directe a mucoasei colonice și a posibilității prelevării de biopsii, în cazul în care se depistează leziuni colonice suspecte.

2 thoughts on “Sindromul de intestin iritabil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *