Vegetariană? Ești cu 33% mai expusă la o fractură de șold

Vegetariană? Ești cu 33% mai expusă la o fractură de șold

Potrivit unui nou studiu, femeile care urmează o dietă vegetariană au mai multe șanse să-și fractureze șoldurile mai târziu în viață. Motivul ? Un IMC mai mic și o deficiență a anumitor nutrienți, responsabili pentru oasele și mușchii sănătoși.

Neconsumarea de carne ar crește riscul de fractură de șold la femei, potrivit unui studiu britanic publicat în jurnalul BMC Medicine. Cercetătorii de la Universitatea din Leeds au analizat datele privind sănătatea și dieta a 26.318 femei cu vârsta cuprinsă între 35 și 69 de ani, dintre care 28% femei vegetariene. Dintre toate aceste femei, 822 de cazuri de fracturi de șold au fost observate în 20 de ani, adică mai mult de 3% din eșantion.

Deși motivele acestui risc mai mare nu sunt complet clare, cercetătorii cred că unii vegetarieni nu primesc suficienți nutrienți necesari pentru o bună sănătate a oaselor și a mușchilor, cum ar fi proteinele sau calciul. Potrivit dr. James Webster, autorul principal al studiului, dietele vegetariene pot varia semnificativ de la o persoană la alta și pot fi „sănătoase sau nesănătoase, la fel ca dietele care includ produse de origine animală”.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că IMC mediu al vegetarienilor a fost puțin mai mic decât cel al consumatorilor obișnuiți de carne, precum și un aport mai mic de vitamina D, doi factori de risc „potențiali” pentru fractura de șold, cauzată adesea de căderile la femeile în vârstă.

Sursa: BMC Medicine

Te-ar putea interesa și: Vinul de afine

2 thoughts on “Vegetariană? Ești cu 33% mai expusă la o fractură de șold

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *