Tulburările de comportament alimentar
Tulburările de comportament alimentar sunt, adesea, asociate cu sentimente de neajutorare, tristețe, anxietate și nevoia de perfecțiune. Aceasta poate face ca persoana să utilizeze curele de slăbire sau pierderea în greutate pentru a dobândi sentimentul controlului și al stabilității.
Oamenii au nevoie de siguranță și securitate, iar principiul moderației ne ajută să evităm exagerările în gândire, simțire și comportament. Expectanțele exagerate, prea mari sau prea mici, ne predispun fie la eșecuri permanente, fie la o viață liniară. Adicțiile și comportamentele obsesive pot ajunge să ne controleze și să ne provoace și mai mult distres. Tocmai de aceea, cumpătarea este foarte importantă!
Preocuparea față de mâncare și imaginea corporală generează stres, anxietate și tipare alimentare distructive. Adesea, există o preocupare față de mâncare și imaginea corporală care generează stres și anxietate, precum și tipare alimentare distructive.
Lipsa de satisfacție în ceea ce privește corpul, precum și curele de slăbire pot determina comportamente alimentare nesănătoase și periculoase, care pot duce la tulburări de comportament alimentar, cum sunt: bulimia și anorexia nervoasă, tulburarea de alimentație excesivă (obezitatea).
Tratamentul pentru tulburările de comportament alimentar implică colaborarea dintre medic, nutriționist și psiholog
Deoarece tulburările de comportament alimentar sunt, de obicei, o problemă medicală și psihologică, tratamentul implică colaborarea dintre medic, nutriționist și psiholog.
Tulburările de comportament alimentar sunt, adesea, asociate cu sentimente de neajutorare, tristețe, anxietate și nevoia de perfecțiune. Aceasta poate face ca persoana să utilizeze curele de slăbire sau pierderea în greutate pentru a dobândi sentimentul controlului și al stabilității. Stresul familial, gestionarea tranzițiilor din timpul vieții, cum sunt suferința și intimidarea la școală\serviciu pot contribui la dezvoltarea tulburărilor de comportament alimentar.
Suntem tentați să căutăm în mâncare o compensație la insatisfacția afectivă
Problemele asociate pot include depresia, tulburările obsesiv-compulsive, abuzul de substanțe sau autolezarea. Condițiile psihoafective joacă, într-adevăr, un rol cert. Obișnuit să caute în mâncare o compensație la insatisfacția afectivă, subiectul se repede să mănânce de fiecare dată când este frustrat și în felul acesta devine obez.
Psihoterapia nu este doar empatia față de cel în suferință, ci și o intervenție sistemică, care trebuie cultivată pentru a avea eficacitate maximă. Terapeutul poate folosi tehnici variate pentru întărirea eului cu scopul de îmbunătățire a siguranței de sine, a imaginii de sine și corporale.
Stă în puterea noastră să ne schimbăm atât emoțiile, cât și comportamentele
Succesul psihoterapiei, oricare ar fi metoda adoptată, depinde de relația terapeutică, descrisă în termeni ca: securitate, toleranță, căldură, acceptare, respect, înțelegere, unificare și structurare organică.
A ne asuma responsabilitatea înseamnă să recunoaștem că stă în puterea noastră să ne schimbăm atât emoțiile, cât și comportamentele. Angajamentul și implicarea urmează direcționării specializate a terapeutului și implică două mari componente: perseverența și implicarea serioasă în procesul schimbării.
La clinica OZONO îți oferim suport, încredere, respect, confidențialitate și informare. Vei găsi aici atât sprijinul psihologului clinician, cât și al nutriționistului nostru, totul într-un cadru intim, unde vei putea lua o pauză de la stresul cotidian și să îți acorzi timp ție și gândurilor tale. Împreună, putem învinge orice. Te așteptăm cu drag!
Irina Păvăluc, psiholog clinician OZONO
Citește și: Anunțuri junk food doar după ora 21
One thought on “Tulburările de comportament alimentar”