Ce și cat să mănânci înainte de antrenament pentru a obține cele mai bune rezultate

Ce și cat să mănânci înainte de antrenament pentru a obține cele mai bune rezultate

Pentru a obtine cele mai bune rezultate din antrenamentul tău, este important să știi ce alimente să mănânci înainte de antrenament, deoarece ele vor influența nivelul de energie și performanța.

Dacă vrem să fim într-o condiție fizică și psihică bună, sportul trebuie să ne devină aliat. Exercițiile fizice regulate ne ajutăsă ardem depozitele de grăsimi, să ne tonifiem musculatura și astfel să avem controlul greutății corporale. Nu în ultimul rând, stimulează producția de endorfine, hormonul „fericirii”.

În timpul efortului fizic, se consumă grăsimi din țesutul adipos și carbohidrați din rezervele de glicogen din mușchi și ficat. Dacă ai o masă bogată în carbohidrați înainte de antrenament, vei consuma în principiu carbohidrați, ca substrat de energie și mai puțin grăsimi. Acest plan este avantajos dacă îți propui un exercițiu de anduranță, dar nu și dacă vrei să scazi în greutate.

Te-ar putea interesa și: Toxocaroza la copii

Este recomandat să consumi un amestec de carbohidrați complecși și proteine cu 2 ore inainte de antrenament, iar continutul caloric să fie în jur de 300- 400 kcal. Carbohidrații oferă energie imediată, în timp ce proteinele ajută la construirea și repararea mușchilor.

Opțiunile bune de alimente înainte de antrenament includ:

  • ovăzul cu fructe și nuci
  • iaurtul grecesc cu fructe și seminte
  • carckers cu unt de arahide și banană
  • sandwich-ul cu pâine integrală și pui sau curcan și legumele crude cu hummus
  • brânza cottage cu crackes integrali și legume crude
  • brioșe proteice, baton proteic.

Este important să eviți alimentele grele sau grase, deoarece acestea pot încetini digestia și pot duce la o senzație de disconfort în timpul antrenamentului. De asemenea, evită alimentele cu un conținut ridicat de zahăr, deoarece acestea pot determina o creștere rapidă și apoi o scădere bruscă a nivelului de energie.

În general, este important să experimentezi cu diferite alimente înainte de antrenament pentru a găsi ce funcționează cel mai bine pentru corpul tău și pentru a te asigura că obții cele mai bune rezultate la antrenament.

Autor: Mariana Chelariu, Nutriţie şi Dietetică 

www.marianachelariu.ro