Tratamentul cuperozei, roşeţii simple şi rozaceei

Tratamentul cuperozei, roşeţii simple şi rozaceei

Autor: Dr. Madeleine Nechifor, medic primar dermato-venerologie, doctor în ştiinţe medicale, competenţa în dermatologie estetică şi chirurgicală

www.nechifor-madeleine.ro

Începutul sezonului luminos marchează adesea o accentuare/agravare a simptomatologiei cuperozei, rozaceei sau a simplei roşeţe a feţei, care sunt frecvente la populaţia de rasă albă, agravate în mod cert de expunerea necontrolată la UV (sunt întotdeauna mai accentuate vara!), asociate cu unele patologii interne.

Cuperoza se caracterizează printr-o înroşire intermitentă a pielii, care duce la apariţia unor bubiţe roşii, dure vizibile. Localizarea efectelor cuperozei este întâlnită preponderent la nivelul obrajilor, nasului şi a bărbiei.

Cauzele apariţiei cuperozei pot fi multiple, enumerând schimbările de temperatură, emoţiile, consumul de alcool, alimentaţia greşită, tutun, expunerea prelungită la soare, folosirea unor produse cosmetice dure care au efecte dăunătoare asupra tenului dumneavoastră.

Asemenea cuperozei, rozaceea este o afecţiune a pielii care se caracterizează prin apariţia de roşeaţă şi coşuri. Zonele afectate într-un prim stadiu sunt nasul şi obrajii, urmând să fie afectate în următoarele stadii, fruntea şi bărbia. Rozaceea apare în general la adulţi, în special femei, cu vârste de peste 30 de ani, care au pielea sensibilă şi deschisă la culoare. Nu s-a stabilit deocamdată o cauză specifică a apariţiei rozaceei, dar din studiile efectuate s-a ajuns la concluzia că unii dintre factorii care favorizează apariţia acesteia sunt perioadele de emoţii excesive, exerciţii fizice prelungite şi intense, alimentaţia picantă, schimbările de temperatură.

Dat fiind faptul că sezonul călduros este pe cale să înceapă, orice tratament dermato-cosmetic începe în primul rând cu protecţia solară, la care se adaugă diverse medicamente  cu efect antiinflamator, pe cale generală sau aplicate local.

Pielea este intolerantă la produsele curente de îngrijire şi necesită produse medicale de calitate superioară, foarte atent alese, foarte blânde, fără coloranţi şi parfumuri şi obligatoriu fotoprotecţie UV înaltă.

Recomandări

  • Începeţi  prin a aplica o cremă fotoprotectoare medicală, de calitate ireproşabilă şi prin a purta ochelari de soare, pălărie etc.
  • Îngrijirea la domiciliu se face cu produse foarte blânde pentru că ne adresăm unui tip de piele intolerantă, adesea greşit etichetată drept “alergică”.
  • Nu utilizaţi: săpun, creme cosmetice obişnuite, aşa-zise produse “naturiste” sau din surse neverificate, produse de machiaj prea multe sau de calitate îndoielnică! Toate acestea vor fi,  cel mai probabil, “biletul de trimitere” la dermatolog!

Tratamentul cuperozei

Tratamentul dermato-estetice ale cuperozei, roşeţii simple şi al rozaceei dermato-estetice cuprind mezoterapia (se poate face la interval de 2-4 săptămâni), sclerozarea sau tratamentul cu radiofrecvenţă  al cuperozei, peeling-uri chimice uşoare cu anumite ingrediente, fără descuamare prea marcată, şi timp de recuperare scăzut, dermapen.

În ultimul timp a câştigat popularitate injectarea toxinei botulinice în doze foarte mici  pentru ameliorarea cuperozei – metoda se numeşte  “Micro-Botox” sau “PoreFection”, cu rezultate  neaşteptat de frumoase. Metoda este diferită complet de injectarea tradiţionalǎ, NU dă aspect fix, “îngheţat”, ci un aspect senin, odihnit  şi, evident, ameliorarea cuperozei, rozaceei, dar şi a porilor dilataţi, a secreţiei excesive de sebum.

Foto: pixabay.com

Citeşte şi: Lapte demachiant pentru tenul gras

One thought on “Tratamentul cuperozei, roşeţii simple şi rozaceei

Comments are closed.