Testați-vă sănătatea inimii urcând scările

Testați-vă sănătatea inimii urcând scările

Sănătatea inimii poate fi modificată de mulți factori: stilul de viață, vârsta, diabetul, colesterolul, istoricul familial etc. Astfel, fără a fi bolnavi, obiceiurile zilnice pot contribui la dezvoltarea „factorilor de risc” cardiovascular, adică elemente care amenință inima.

Mai multe examinări medicale permit să se știe dacă o persoană are o problemă cardiacă sau să efectueze o evaluare cardiovasculară: RMN, angiografie, ultrasunete Doppler, electrocardiogramă, radiografie toracică… Dar, cercetătorii de la Spitalul Universitar din La Coruña (Spania) au pus a dezvoltat un test mai ușor de realizat.

Aceştia au dezvoltat un test specific pentru detectarea bolilor coronariene la pacienții suspectați: testarea capacității lor de a urca rapid mai multe scări într-un anumit timp. Un test de stres rapid și ușor de realizat, care vă va informa cine trebuie să vadă un cardiolog şi cum staţi cu sănătatea inimii.

În prezent, lucrează la un test pentru a determina dacă o persoană este capabilă să urce 60 de scări în mai puțin de un minut, al căror succes ar fi sinonim cu o bună sănătate a inimii. „Acest test este o modalitate ușoară de a vă verifica sănătatea inimii”, spune dr. Jesús Peteiro, autorul principal al studiului publicat de Societatea Europeană de Cardiologie. „Dacă îți ia mai mult de un minut și jumătate, starea ta nu este optimă și ar fi o idee bună să vezi un medic. Ideea acestui studiu a fost examinarea relației dintre o activitate zilnică, adică urcarea scărilor și rezultatele obținute în urma testelor de stres într-un laborator.

Urcați 60 de trepte în mai puțin de un minut pentru sănătatea inimii

Scopul a fost de a găsi o metodă simplă şi ieftină pentru a evalua sănătatea inimii. Studiul a inclus 165 de pacienți simptomatici eligibili pentru testarea stresului pentru boala arterială coronariană cunoscută sau suspectată, o boală care afectează arterele care furnizează sânge inimii (arterele coronare). Simptomele descrise au inclus în principal dureri în piept sau dificultăți de respirație în timpul efortului. Toți participanții au mers sau aleargă pe o bandă de alergat, efortul crescând treptat până la epuizare.

Pentru fiecare participant, capacitatea de exercițiu a fost măsurată în echivalenți metabolici (MET) sau rata cheltuielilor de energie sau a consumului de oxigen, în timp ce stătea liniștit. De exemplu, activitățile fizice ușoare (în picioare, mersul încet) folosesc mai puțin de trei MET, activitățile fizice de intensitate moderată (mersul rapid) folosesc trei până la șase MET și activitățile fizice de intensitate viguroasă (jogging, fotbal) utilizați mai mult de șase MET. După ce s-au odihnit 15-20 de minute, cercetătorii le-au cerut să urce 60 de trepte într-un ritm rapid, fără a se opri vreodată, dar și fără a alerga, iar timpul a fost înregistrat.

Boala cardiovasculară, principala cauză de deces

Rezultatele au arătat că pacienții care au urcat scările în mai puțin de 40 până la 45 de secunde au obținut mai mult de 9 până la 10 MET. Cu toate acestea, studiile anterioare au arătat că 10 MET în timpul unui test de stres sunt legate de o rată scăzută a mortalității (1% sau mai puțin pe an sau 10% în 10 ani). Cu toate acestea, pacienții care au luat 1,5 minute sau mai mult pentru a urca scările au obținut mai puțin de 8 MET, rezultând o rată a mortalității de 2-4% pe an, sau 30% în 10 ani.

În timpul testului de bandă de alergat, cercetătorii au generat, de asemenea, imagini ale inimii pentru a evalua funcția sa în timpul exercițiului: funcționarea sa normală în timpul exercițiului indică o probabilitate redusă de boli coronariene.

Apoi au comparat aceste rezultate cu rezultatele urcării scărilor și au constatat că 58% dintre pacienții care au finalizat-o în mai mult de 1,5 minute au avut o funcție cardiacă anormală la examenul de bandă de alergat. În schimb, doar 32% dintre cei care au urcat scările în mai puțin de un minut au avut funcții cardiace anormale în timpul acestui test. „Corelația dintre timpul scării și capacitatea de exercițiu (MET) ar fi similară în populația generală. Dar ratele de mortalitate și funcția cardiacă corespunzătoare prin imagistică ar fi mai favorabile decât pentru pacienții cu boală coronariană suspectată sau confirmată ”, notează dr. Jesús Peteiro.

În timp ce sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma aceste rezultate, echipa științifică consideră că acest test este util, deoarece boala coronariană este cea mai comună formă de boli de inimă și principala cauză a infarctului și a anginei. durere toracică (durere toracică).

Sursa: santemagazine.fr Foto: Pixabay.com

Citeşte şi: Cimbrul, beneficii pentru sănătate

2 thoughts on “Testați-vă sănătatea inimii urcând scările

Comments are closed.