Vâsc, ilex, crăciuniță, un pericol subestimat

Vâsc, ilex, crăciuniță, un pericol subestimat

Vâsc, ilex, crăciuniță sunt plante emblematice ale sărbătorilor de iarnă. Folosite adesea pentru a decora casa și masa de Crăciun sunt mai periculoase decât crezi. Frunzele sau fructele lor sunt toxice pentru oameni și animale deopotrivă…

Mai toxice decât frunzele, fructele de ilex pot provoca simptome severe (salivație severă, vărsături persistente, diaree, somnolență sau chiar convulsii) atunci când sunt ingerate mai mult de una sau două.

Animalele de companie (pisici și câini, de exemplu) pot fi, de asemenea, afectate după consumul acestor bobițe. Pot fi observate simptome digestive (vărsături, diaree…) sau chiar simptome neurologice (somnolență, comă etc.).

Frunzele de vâsc sunt mai toxice decât bobițele. Dacă sunt înghițite, pot exista simptome cardiace (tulburări de ritm cardiac, scăderea tensiunii arteriale…) sau simptome neurologice (somnolență…).

În cele din urmă, și crăciunițele pot fi periculoase pentru sănătatea ta. La copii, ingerarea unei frunze poate duce la simptome digestive ușoare (vărsături, diaree, etc). La animalele de companie, mestecarea mai multor frunze sau tulpini poate avea consecințe mult mai grave.

Citește și: Testați-vă sănătatea inimii urcând scările

Copilul meu a înghițit o boabă de ilex, o frunză de vâsc sau crăciuniță, ce să fac?

  • curățați gura copilului cu o cârpă umedă
  • apelați la un medic
  • păstrați la îndemână eticheta și/sau fotografia plantei.
  • mai presus de toate, nu dați copilul să bea!

Dacă este un animal de companie, sunați la un veterinar.

Sursa: topsante.com / Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *