Inhalaţiile împotriva răcelii: 4 rețete pe bază de uleiuri esențiale

Inhalaţiile împotriva răcelii: 4 rețete pe bază de uleiuri esențiale

Inhalaţiile pe baza anumitor uleiuri esențiale acționează rapid asupra întregii sfere ORL. Acestea aduc ingredientele active ale uleiurilor folosite în contact cu membranele mucoase respiratorii, maximizând astfel beneficiile lor terapeutice.

Inhalaţiile au un efect antiinfecțios, decongestionant, umidificant, hidratant, fluidifiant, dar și trofic (adică reechilibrează efectiv membranele mucoase).

Cum să vă pregătiți pentru inhalaţii?

Adăugați câteva picături de uleiuri esențiale într-un castron cu apă fierbinte așezat pe masă. Așteptați 2-3 minute, îndepărtați ochelarii sau lentilele de contact dacă le purtați. Apoi închideți ochii (este important să protejați bine ochii) și aplecați-vă deasupra bolului, dar nici prea aproape pentru a evita arsurile, cu un prosop peste cap.

Țineți capul sub prosop timp de aproximativ zece minute. Dacă vă simțiți inconfortabil, opriți inhalarea! Trebuie să fie întotdeauna plăcut.

Repetați operația de 1 până la 3 ori pe zi, timp de aproximativ zece minute.

După o inhalare umedă, este mai bine să așteptați o jumătate de oră înainte de a ieși afară. Dilatarea membranelor mucoase facilitează intrarea microbilor și sunteţi expuși poluării.

Inhalarea uleiurilor esențiale – măsuri de precauție

Uleiurile esențiale sunt contraindicate copiilor sub 6 ani – unele sub 12 ani – la femeile însărcinate sau care alăptează, la astmatici și la persoanele cu antecedente de epilepsie sau convulsii.

Avertizare ! Anumite uleiuri esențiale nu pot fi utilizate în inhalare: cele pe bază de fenol !!!

# 1 Rețetă inhalații împotriva răcelilor

Pentru inhalare, se toarnă în vasul cu apă fierbinte: 3 picături de ulei esenţial (UE) de eucalipt radiat + 2 picături de ulei esenţial de lavandă fină + 1 picătură de UE de pin + 1 picătură de UE de niaouli + 1 picătură de ulei esențial de maghiran.

Citește și: Testați-vă sănătatea inimii urcând scările

# 2 Rețetă inhalații împotriva răcelilor

Dacă răceala obișnuită este asociată cu o problemă sinusală, în prima rețetă, înlocuiți uleiul esențial de maghiran cu cel de mentă. Astringent, ajută la strângerea membranei mucoase și, astfel, la desfundarea pasajului nazal. Aveți grijă, adăugați doar o picătură, deoarece se usucă!

Pentru inhalare, se toarnă în vasul cu apă fierbinte: 3 picături de UE de eucalipt radiat + 2 picături de UE de lavandă fină + 1 picătură de UE de pin + 1 picătură de UE de niaouli + 1 picătură de ulei esenţial de mentă.

# 3 Rețetă inhalații împotriva răcelilor

Dacă răceala obișnuită este asociată cu o tuse productivă, înlocuiți niaouli cu mirt, deoarece are proprietăți antiinfecțioase și expectorante în plămâni.

Pentru inhalare, se toarnă în vasul cu apă fierbinte: 3 picături de UE de eucalipt radiat + 2 picături de UE de lavandă fină + 1 picătură de UE de pin + 1 picătură de UE de mirt + 1 picătură de ulei esențial de maghiran.

# 4 Rețetă inhalații împotriva răcelilor

Dacă răceala obișnuită este asociată cu o tuse uscată, înlocuiți uleiul esențial de pin cu cel de chiparos antiinflamator, antitusic și antispastic în bronhii.

Se toarnă în vasul cu apă fierbinte: 3 picături de UE de eucalipt radiat + 2 picături de UE de lavandă fină + 1 picătură de UE de chiparos + 1 picătură de UE de niaouli + 1 picătură de ulei esențial de maghiran.

Sursa: santemagazine.fr

One thought on “Inhalaţiile împotriva răcelii: 4 rețete pe bază de uleiuri esențiale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *