Sindromul ovarului polichistic și dieta mediteraneană (studiu)

Sindromul ovarului polichistic și dieta mediteraneană (studiu)

Intervențiile privind stilul de viață, în principal dietetice, reprezintă tratamentele de primă linie pentru femeile cu sindromul ovarului polichistic (SOP), dar dieta optimă rămâne nedefinită.

După cum explică Inserm, este cea mai frecventă boală hormonală la femeile aflate la vârsta fertilă, caracterizată printr-o producție excesivă de testosteron, produs de obicei în cantități mici în corpul feminin. Acest nivel ridicat de testosteron este responsabil pentru mai multe tipuri de anomalii: perioade neregulate, acnee, exces de păr, căderea părului și prezența unui număr mare de foliculi neterminați pe ovare.

Într-un studiu publicat în revista Nature Communications, cercetătorii de la Universitatea din Sydney spun că dieta mediteraneană poate fi studiată ca o posibilă intervenție terapeutică împotriva acestei boli care poate duce la tulburări de fertilitate și complicații metabolice (diabet).

Acest lucru se datorează faptului că șoarecii cu sindromul ovarului polichistic studiaţi care au consumat un anumit echilibru de carbohidrați, grăsimi și proteine ​​au putut ovula din nou, oferind cercetătorilor o privire asupra unui tratament potențial pentru această boală la femei.

Un efect benefic asupra tulburării ovulației?

Nu există tratament pentru vindecarea sindromul ovarului polichistic, în afară de tratamentul simptomatic bazat pe un stil de viață sănătos, medicamente posibile, monitorizarea posibilelor complicații și gestionarea infertilității. Cercetătorii notează că „aceasta este prima dată când funcția reproductivă disfuncțională la șoarecii cu SOP a fost restabilită cu dieta”. Astfel, au descoperit că un raport precis de macronutrienți, și anume sărac în proteine ​​și mediu în carbohidrați și grăsimi, părea să inverseze efectul SOP asupra sănătății reproductive a șoarecilor femele.

Încurajator, acest raport alimentar se dovedește a fi similar cu cel pentru dieta mediteraneană. „Acesta este un rezultat interesant, deoarece are potențialul de a restabili ovulația la femeile care suferă de SOP fără utilizarea medicamentelor”, a spus prof. Kirsty Walters, care a efectuat studiul.

Citeşte şi: Somnul ajută la slăbit!

În prezent, femeilor cu sindromul ovarului polichistic li se recomandă să adopte un stil de viață sănătos pentru a reduce severitatea simptomelor, care includ adesea creșterea în greutate. Dar, potrivit cercetătorilor, această constatare oferă dovezi că o intervenție dietetică specifică este posibilă ca strategie promițătoare pentru tratamentul SOP, în special din punct de vedere reproductiv.


Studiul mai arată că nu cantitatea de alimente este cea care determină creșterea în greutate, astfel încât identificarea celorlalte mecanisme implicate ar putea oferi cercetătorilor o nouă direcție în dezvoltarea tratamentelor pentru boală.

Următorul pas pentru echipa științifică va fi efectuarea unui studiu pentru a afla dacă o dietă mediteraneană ca atare are beneficii pentru femeile cu SOP și pentru a descoperi mecanismul din spatele creșterii nedorite în greutate care afectează atât de multe femei cu sindromul ovarului polichistic.

Trebuie remarcat faptul că dieta mediteraneană este adesea prezentată pentru efectele sale benefice asupra sănătății, în special în ceea ce privește bolile cardiovasculare și diabetul. Se caracterizează printr-un consum ridicat de alimente de origine vegetală (fructe, legume, nuci, cereale), un consum moderat de pește și carne de pasăre, un consum redus de produse lactate, carne roșie și fără dulciuri.

Sursa: nature.com

One thought on “Sindromul ovarului polichistic și dieta mediteraneană (studiu)

Comments are closed.