Sindromul ochilor uscați
Sindromul ochilor uscați – cele mai bune remedii la care să apelezi
Află ce cauzează sindromul ochilor uscați! Dacă te confrunți cu acest sindrom și cauți care ar putea fi cauza simptomelor ochiului uscat, atunci acest articol este pentru tine.
Alături de optometriștii de la Congruent vom analiza:
- Ce este sindromul ochilor uscați?
- Care sunt cauzele apariției acestui sindrom?
- Cum se manifestă sindromul ochilor uscați?
- Tratamentele posibile pentru a trata sindromul ochilor uscați
- Trebuie să merg la doctor dacă am ochii uscați?
1. Ce este sindromul ochilor uscați?
Ochii sănătoși sunt în mod constant acoperiți cu un fluid, cunoscut sub numele de film lacrimal. Acest film este proiectat să rămână stabil după fiecare clipire, pentru a preveni uscarea ochilor și pentru a permite o vedere clară.
Dacă glandele lacrimale produc maipuținelacrimi, filmul lacrimal poate deveni instabil. Se poate descompune rapid, lăsând suprafața ochilor uscată.
Lacrimile sunt formate din apă, uleiuri grase, proteine, electroliți, substanțe pentru combaterea bacteriilor și factori de creștere.
Sindromul ochilor uscați apare atunci când lacrimile se evaporă prea repede sau dacă ochii produc prea puține lacrimi.
Poate afecta unul sau ambii ochi și poate duce la inflamații.
Poate apărea la orice vârstă și la persoanele care sunt sănătoase. Este mai frecvent la vârste mai înaintate, când producem mai puține lacrimi. De asemenea, este mai frecvent la femei, decât la bărbați.
2. Care sunt cauzele apariției sindromului ochilor uscați
Ochii uscați pot rezulta din:
- un dezechilibru în amestecul lacrimal, astfel încât să se evapore prea repede lacrimile;
- producție insuficientă de lacrimi pentru o bună sănătate a ochilor;
- probleme ale pleoapelor, precum blefarita;
- unele medicamente: diuretice, antihistaminice, IECA, decongestionante, anticoncepționale, antidepresive, opioide;
- factori de mediu: atmosferă uscată, praf, vânt puternic;
- altitudinea mare, fumul de țigară și folosirea lentilelor de contact sunt, de asemenea, factori de risc;
- utilizarea laptopului, citirea, conducerea unui vehicul, deoarece concentrația vizuală crescută poate încetini rata de clipire, astfel încât ochii să devină uscați.
3. Cum se manifestă sindromul ochilor uscați
O persoană care suferă de ochi uscați poate prezenta o serie de simptome, inclusiv:
- senzație de usturime sau arsură și uscăciune și durere în ochi;
- senzație de nisip în ochi;
- mucus adunat în jurul ochilor;
- sensibilitatea ochilor la fum sau vânt;
- roșeață a ochilor;
- dificultate în menținerea ochilor deschiși;
- oboseala ochilor după lectură, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp;
- vedere încețoșată, în special spre sfârșitul zilei;
- sensibilitate la lumină;
- disconfort la purtarea lentilelor de contact;
- pleoapele se lipesc la trezire.
Complicațiile pot include agravarea înroșirii ochilor și a sensibilității la lumină, creșterea intensității durerii ochilor și deteriorarea vederii.
Ochiul uscat poate duce la izbucnirea bruscă în lacrimi, deoarece un alt tip de lacrimi încearcă să compenseze.
Există două tipuri de lacrimi, unul care menține filmul lacrimal și unul care ajută la spălarea murdăriei și a particulelor străine. Ca reacție la iritație, persoanele cu ochii uscați pot produce mai multe lacrimi care spală corpul străin din ochi.
Majoritatea persoanelor cu acest sidrom ușor nu au probleme sau complicații pe termen lung, dar simptomele severe pot duce la inflamația ochilor, infecții și deteriorarea suprafeței corneei.
Această afectare poate duce la ulcerații sau cicatrici, care pot fi dureroase și îți pot afecta vederea.
Conjunctivita cauzată de uscăciunea ochiului nu necesită în mod normal tratament, dar dacă este severă, de lungă durată sau recurentă, pacientul trebuie să solicite ajutor medical.
4. Tratamentele posibile pentru a trata sindromul ochilor uscați
Fie că ai simptome mai ușoare, fie că suferi de simptome cronice ale ochilor uscați, poți apela la unul sau mai multe tratamente din cele de mai jos. Însă înainte de a le folosi, cere sfaturile unui optometrist sau oftalmolog.
Unul din cele mai folosite remedii sunt Lacrimile Artificiale. În toate formele ale sindromului se recomandă acestea, deoarece, pe lângă faptul că lubrifiază ochii, previn afectarea și iritarea suprafeței ochilor.
Ochii trebuie să fie permanent și uniform lubrifiați, fără zone uscate. Prin administrarea lacrimilor artificiale, acest lucru este asigurat și scad șansele de a ”zgâria” corneea atunci când clipim.
Atunci când achiziționezi picăturile pentru ochi, întreabă dacă au sau nu conservanți. Dacă utilizezi lacrimile artificiale mai mult de 4-6 ori pe zi, majoritatea doctorilor îți vor recomanda picăturile fără conservanți, pentru a diminua riscul de apariție a alergiilor.
Un remediu des utilizat sunt acizii grași omega 3, pentru că au potențial antiinflamator ridicat. Surse bogate de omega 3 sunt peștele gras, oleaginoasele, uleiurile vegetale, semințele de in, dar poți găsi și suplimente alimentare.
Pentru o absorbție mai bună a acizilor grași, îți recomandăm să iei suplimentul după masă, ideal o masă mai bogată în proteine și grăsimi nesaturate.
De cele mai multe ori, lacrimile artificiale și suplimentele cu omega 3 sunt recomandate împreună în tratamentul sindromului ochilor uscați și dau rezultate dacă le folosești zilnic.
Un alt remediu pe care îl poți face cu ușurință acasă este să îți aplici comprese calde pe ochi. Acestea stimulează glandele să producă mai mult film uleios, care va menține umezeala ochilor mai mult timp, lacrimile evaporându-se mai greu.
De asemenea, poți adăga și un masaj ușor pentru pleoape alături de compresa caldă.
O altă soluție pentru a trata ochii uscați este să folosești niște lentile de contact pentru scleră, acestea fiind mai mari decât cele normale și sunt încărcate cu un lichid lubrifiant, care menține ochii umeziți întreaga zi.
Dacă ai simptome mai severe, medicul îți va recomanda picături medicamentoase pentru ochi, care reduc inflamația, roșeața și ”forțează” ochii să producă propriile lacrimi care să lubrifieze ochii.
În cazul celor mai multe medicamente, durează aproximativ 3 luni să apară rezultate evidente.
Alte remedii folosite implică chirurgie la nivelul ocular, care se realizează în clinici oftalmologice specializate.
Una din tehnicile care se aplică constă în crearea de presiune și căldură la nivelul pleoapelor, pentru a stimula glandele să producă mai mult film uleios pentru lacrimi.
Altă tehnică mai puțin folosită în clinici este să îți ia o anumită cantitate de sânge, care se centrifughează, iar din plasma rezultată se produc lacrimile artificiale pe care ți le administrezi. Aceasta se aplică la oameni cu sindromul ochilor uscați care nu se vindecă cu alte tratamente.
5. Trebuie să merg la doctor dacă am ochii uscați?
Sindromul ochilor uscați este o afecțiune cronică, care pentru unele persoane poate fi mai blândă, iar pentru altele afectează mult calitatea vieții.
Înainte de a lua orice tratament, trebuie să te consulți cu un medic, optometrist sau oftalmolog. Astfel, vei avea siguranța că vei ține simptomele sub control dacă asculți sfaturile medicale.
Citește și: Ochelarii de protecție pentru calculator, tot ce trebuie să știi
2 thoughts on “Sindromul ochilor uscați”