Când trecem la ora de iarnă?

Când trecem la ora de iarnă?

Ora de iarnă se apropie, vom dormi o oră în plus!

Odată cu trecerea de echinocțiul de toamnă, durata de lumină a unei zile se micșorează tot mai mult, iar diminețile ne trezim tot mai greu. Speranța pentru o oră în plus de somn ni se îndreaptă spre trecearea la ora de iarnă.

Ca și până acum, schimbarea orei se va face în ultimul weekend din luna octombrie. Astfel, în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2021, ora 4:00 va deveni ora 3:00, ceasul se dă cu o oră înapoi. „Dormim mai mult”, cum spunem cu bucurie,  iar 31 octombrie 2021 devine cea mai lungă zi a anului, având teoretic 25 de ore.

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune  o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă. Vara, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00), în timp ce la ora de iarnă operațiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00.

Sistemul cu ora de vară / ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970. Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui.

Se mai schimbă ora și anul viitor?

O propunere de renunţare la schimbarea orei a apărut în Uniunea Europeană în 2018 şi ar fi trebuit să intre în vigoare încă din 2019. Statele care decideau să menţină permanent ora de vară ar fi urmat să facă ultima modificare în acest sens în ultima duminică din martie 2021, iar cele care preferau să rămână la ora de iarnă (ora standard) să facă modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021.

Unele țări s-au opus modificărilor, iar criza provocată de pandemia de coronavirus a dat peste cap aceste măsuri.

În țara noastră a fost elaborată o propunere legislativă pentru a se renunța la ora de vară și a se păstra numai ora de iarnă, dar încă nu a fost luată o decizie în Parlament.

Foto: pixabay.com

Citește și: Ochelarii de protecție pentru calculator, tot ce trebuie să știi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.