Spasmele oculare, 7 sfaturi practice
Spasmele oculare sunt un indicator al oboselii, stresului sau al unui exces de cafeină. Deși există multe credințe populare și sunt considerate semne care prezic viitorul, răspunsul la întrebarea ”De ce mi se zbat ochii?” nu este că vei avea noroc sau ghinion…
De cele mai multe ori, spasmele oculare sunt deranjante, însă nu sunt considerate ceva de speriat, ci sunt normale. Acestea apar prin suprasolicitarea nervului care controlează mușchii pleoapei, provocând spasme. Pentru unele persoane, spasmele durează câteva zile și sunt ușor de ignorat, iar pentru alți oameni pot dura săptămâni, luni și chiar ani în cazuri mai grave.
Pentru că ne pasă de sănătatea ta și calitatea vieții tale, alături de cei de la Congruent am adunat 7 sfaturi utile, care te vor ajuta să scapi de senzația de zvâcnire a ochilor.
Sfatul nr. 1: Redu nivelul de stres zilnic
Ușor de zis, mai greu de făcut. Reducerea stresului zilnic nu implică să îți iei liber toată ziua, ci să iei pauze regulate în timp ce lucrezi și să îți faci loc în viață pentru activitățile tale preferate.
Câteva sugestii de activități zilnice care reduc nivelul de stres:
- Plimbările prin parc, pădure, în oraș.
- Sportul: yoga, fitness, cardio, kickboxing, dansuri.
- Ascultă muzica ta preferată.
- Citește o carte care te relaxează.
- Vizionează un film sau un serial.
- Practică hobby-ul tău: cântă, gătește, desenează, ieși la pescuit etc.
Sfatul nr. 2: Odihnește-te mai mult și asigură-te că ai un somn de calitate
Încearcă pe cât posibil să te culci mai devreme, pentru a te asigura că dormi 6-8 ore zilnic. Și de preferat să eviți uitatul la televizor sau statul pe telefon înainte de culcare. În acest fel vei avea parte de un somn bun și vei începe ziua următoare în forță.
Alt lucru pe care l-ai putea încerca este Power Nap: în timpul zilei, iei o pauză scurtă de 10-15 minute, în care stai cu ochii închiși și te odihnești, apoi îți reiei activitatea.
Dacă nu ai mai încercat până acum, multe studii spun că este o metodă foarte bună de a fi mai odihnit pe timpul zilei.
Sfatul nr. 3: Încearcă să reduci nivelul de cafeină
Dacă primele două sunt ușor de realizat cu puțină disciplină și organizare, atunci acesta poate fi o provocare. Nu e nevoie să renunți definitiv la ele, ci doar să mai micșorezi cantitatea de cafea, energizante sau alte băuturi cu cafeină.
De exemplu, dacă bei 3 căni de cafea pe zi, încearcă să te limitezi la 2 și de preferat să le bei pe timpul zilei, pentru a nu afecta somnul.
”De ce mi se zbat ochii de la cafeină?” Deoarece excesul de cafeină provoacă spasme musculare, inclusiv la nivelul mușchilor care ne controlează pleoapele. Așa că, în loc să bem cantități prea mari de cafea, ar trebui să prioritizăm somnul, odihna și diminuarea stresului.
Sfatul nr. 4: Spasmele oculare apar și în cazul sindromului ochilor uscați
Dacă suferi de acest sindrom sau ai ochii iritați, vei observa că apare tendința de a clipi mai des, pentru a compesa lipsa de lubrifiere a ochiului. În acest caz, e indicat să folosești niște lacrimi artificiale, despre care am discutat mai multe în articolul Sindromul ochilor uscați.
Iar dacă porți lentile de contact, ai putea lua o pauză de la acestea și să porți ochelari de vedere.
Sfatul nr. 5: Încearcă să diminuezi oboseala la nivelul ochilor
Dacă meseria ta implică laptop, calculator sau alte ecrane digitale, ești expus pentru perioade lungi la lumina albastră, care obosește ochii. Încearcă să iei pauze în care eviți dispozitivele digitale și te uiți la obiecte din cameră, te plimbi prin casă, birou sau ieși afară pentru câteva minute.
Astfel, dai o pauză ochilor, care vor fi mai odihniți decât dacă stai zilnic minim 8 ore în fața calculatorului.
Un alt lucru pe care îl poți încerca este să porți Ochelari de protecție pentru calculator.
Sfatul nr. 6: Suferi cumva de alergii? Atunci, asigură-te că nu te expui la factorii alergeni
”De ce mi se zbat ochii dacă am alergii?”
Majoritatea alergiilor implică ochi roșii și iritați, mâncărime, lăcrimare bruscă sau, din contră, ochi uscați. Acești factori pot provoca spasme oculare, de aceea te sfătuim să ții alergiile sub control printr-un antihistaminic sau să stai departe de factorii care îți declanșează alergia.
Dacă nu ai un medicament împotriva alergiilor în casă, până mergi la doctor, poți folosi o compresă rece pe care o pui pe ochi, va diminua manifestările alergiei., lucru benefic pentru spasmele oculare.
Sfatul nr. 7: Asigură-te că ai o alimentație bogată în vitamine și minerale.
Există mai multe studii care arată că spasmele oculare pot fi diminuate prin aport de magneziu și complex de vitamine B.
- Surse bogate în magneziu sunt semințele de dovleac, cacao, tărâțe, spanac, mazăre, migdale, hrișca etc.
- Complexul de vitamine B se găsește în semințele de floarea soarelui, ciuperci, spanac, carne albă, banane, ouă etc.
Dacă revenim la întrebarea inițială, ”de ce mi se zbat ochii?”, acum știm răspunsul medical și lăsăm deoparte superstițiile sau le citim pentru a ne amuza. În plus, avem 7 sfaturi practice despre cum putem diminua spasmele oculare.
Dintre toate sfaturile din articol, pe care îl consideri mai util și îl vei aplica pentru a scăpa de spasmele oculare? Lasă-ne un comentariu mai jos, pentru că părerea ta contează ?
One thought on “Spasmele oculare, 7 sfaturi practice”