Propolis: proprietăți, beneficii, contraindicații
Ce este propolisul?
Propolisul conține un amestec de ceară, salivă și rășini luate din conifere (pini, brazi), precum și din anumiți copaci mari, cum ar fi frasin, plop, stejar, salcie și mesteacăn. În stup, funcția lui este de a alunga microbii responsabili de infecții.
Beneficiile acestui produs natural sunt cunoscute de milenii. Această substanță rășinoasă a fost consumată de egipteni, mayași, incași, greci și romani. În Evul Mediu, propolisul era folosit pentru tratarea rănilor de la săgeți.
Care sunt proprietățile?
Propolisul are mai multe proprietăți interesante. Este apreciat în special pentru acțiunea sa expectorantă (curăță tractul respirator), antiinflamator, antispastic și antiseptic (dezinfectează rănile și rănile). Datorită efectului său antitusiv, ameliorează și crizele de tuse.
Îţi recomandă şi acest articol: Beta-blocantele, noul posibil tratament în lupta COVID-19
Care sunt indicațiile?
Propolisul este indicat în:
- tuse și afecțiuni respiratorii (răceli, bronșită, laringită, sinuzită);
- infecții ale urechii;
- afecțiuni ale gurii, cum ar fi gingivita (inflamația gingiilor), parodontita (inflamația țesuturilor din jurul dinților), afte, dureri dentare și îndepărtarea plăcii dentare;
- inflamația intestinală și aciditatea gastrică;
- dureri musculare și articulare;
- infecții de origine virală (negi) și fungice (piciorul atletului și alte infecții fungice);
- acnee, răni și arsuri ușoare
Contraindicații
Deoarece este un produs de stup este contraindicat persoanelor cu alergii la produsele produse de albine precum lăptișorul de matcă și polenul.
Aveți grijă dacă nu l-ați consumat niciodată: poate provoca reacții alergice, probleme ușoare de respirație sau insuficiență renală.
Sursa: topsante.com
3 thoughts on “Propolis: proprietăți, beneficii, contraindicații”