Scorțișoara: beneficii, precauții, toxicitate

Scorțișoara: beneficii, precauții, toxicitate

Scorțișoara ar putea fi cel mai vechi condiment cunoscut din lume. În Egiptul antic, odată era apreciată mai mult decât aurul.

Scorțișoara este folosită în aproape orice deliciu de sărbători, dar există o mulțime de beneficii care recomadă scorțișoara pe tot parcursul anului.

Știința a confirmat numeroasele beneficii pentru sănătate legate de scorțișoară:

Scorțișoara sursă de antioxidanți

Scorțișoara este bogată în antioxidanți, inclusiv polifenoli, care protejează țesuturile organismului împotriva stresului oxidativ și a patologiilor asociate, cum ar fi cancerele, bolile coronariene și inflamațiile.

Protecție împotriva bolilor de inimă

Scorțișoara a fost legată de scăderea tensiunii arteriale, a trigliceridelor, a nivelului de colesterol și a zahărului din sânge la cei cu boli metabolice.

Sensibilitate îmbunătățită la insulină

Studiile sugerează că scorțișoara ar putea reduce rezistența la insulină, crescând sensibilitatea la hormonul insulină care poate îmbunătăți controlul zahărului din sânge.

Protecție împotriva bolilor neurodegenerative

Unii compuși găsiți în scorțișoară au un efect asupra tau-o proteină din creier asociată cu boala Alzheimer. Într-un studiu care a implicat șoareci în 2014, scorțișoara a fost un protector pentru neuroni și a ajutat la îmbunătățirea funcției motorii la șoarecii cu boala Parkinson.

Te-ar putea interesa și: Supă de orz, curcan și legume

Antiinflamator

Scorțișoara este un antiinflamator natural care blochează eliberarea acidului arahidonic, un acid gras care provoacă inflamație. Acest acid arahidonic poate provoca, de asemenea, coagularea sângelui.

Scorțișoara – Precauții și toxicitate

Deși toată scorțișoara ar putea arăta la fel, există două tipuri diferite – Cassia și Ceylon. Ambele posedă calitățile utile descrise mai sus; cu toate acestea, scorțișoara Cassia conține toxina cumarină, un compus găsit la unele specii de plante care poate fi dăunător dacă este consumat în cantități mari.

Ceylon – cunoscut și sub denumirea de „scorțișoară adevărată” – provine din Sri Lanka și sudul Indiei. Cassia, pe de altă parte, își are originea în sudul Chinei și acum este cultivată pe scară largă în sudul și estul Asiei. Este o culoare maro-roșu mai închisă. Cassia este cea mai comună scorțișoară găsită în supermarketuri și este, în general, mai ieftină decât scorțișoara de Ceylon. Sursa: medicalxpress.com