Beta-blocantele, noul posibil tratament în lupta COVID-19

Beta-blocantele, noul posibil tratament în lupta COVID-19

Beta-blocantele ar putea fi utilizate potențial pentru tratarea COVID-19, potrivit unui nou studiu internațional realizat de oameni de știință italieni și australieni.

Dr. Nirmal Robinson, cercetător al Universității din Australia de Sud, care lucrează cu o echipă din Napoli, a găsit dovezi în modelele animale că beta-blocantele Propranolol ajută la suprimarea răspândirii cancerului în plămâni, care are un profil inflamator foarte asemănător cu COVID- 19.

Oamenii de știință și-au prezentat concluziile într-o lucrare publicată în Frontiers in Immunology, solicitând studii clinice pentru a le sprijini cercetarea.

Dr. Robinson, șeful Laboratorului de Stres Celular și Răspuns Imun de la Centrul de Biologie al Cancerului, spune că Propranololul este utilizat în mod obișnuit pentru a trata afecțiunile cardiace, anxietatea și migrenele. Studiile clinice recente și-au demonstrat eficacitatea pentru alte afecțiuni, inclusiv pentru cancer.

„Pacienții cu COVID-19 suferă de multe anomalii, inclusiv inflamație, deoarece virusul SARS-CoV-2 perturbă sistemul imunitar al organismului. Beta-blocantele beta-2 ar putea reduce această inflamație și ar putea ajuta la reechilibrarea sistemului imunitar”, spune dr. Robinson.

Beta-blocantele, inclusiv Propranololul, sunt medicamente care acționează prin oprirea temporară sau reducerea răspunsului natural de „luptă sau fugă” al organismului. În schimb, reduc stresul asupra anumitor părți ale corpului, cum ar fi inima și vasele de sânge din creier. De asemenea, acestea au fost sugerate ca opțiune de tratament pentru bolile autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă.

„SARS-Cov-2 intră în celulele umane prin proteina ACE2, infectând tractul respirator inferior, provocând inflamații profunde și insuficiență multi-organe. Pacienții cu comorbidități, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul și bolile de inimă, prezintă un risc mult mai mare ,” el spune.

Alte supresoare ale inflamației, inclusiv Tocilizumab (un medicament imunosupresor prescris pentru artrită) și Ruxolitinib (un medicament utilizat pentru tratamentul cancerului rar din sângele măduvei osoase, mielofibroza) au fost deja utilizate pentru tratarea cazurilor mai grave de COVID-19, spun cercetătorii.

„Credem că calea beta-2-adrenergică ar trebui investigată mai profund ca posibilă țintă de reducere a simptomelor inflamatorii legate de COVID-19. Următorul pas este efectuarea de studii clinice pentru explorarea unei terapii alternative pentru tratarea COVID-19, despre lecțiile pe care le-am învățat de la cancer „, spune dr. Robinson.

Sursa: medicalxpress.com

Citeşte şi: 6 sfaturi pentru a preveni îmbătrânirea prematură a pielii

One thought on “Beta-blocantele, noul posibil tratament în lupta COVID-19

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *