Izolarea socială crește riscul de hipertensiune la femei

Izolarea socială crește riscul de hipertensiune la femei

Un nou studiu pune în lumină consecințele aduse de izolarea socială asupra sănătății pentru bărbați și femei. Acestea din urmă sunt expuse în special unui risc crescut de hipertensiune.

Întoarcerea carantinei în mai multe țări europene riscă, din păcate, să crească singurătatea și izolarea socială a multor persoane, în special a persoanelor în vârstă. Cu toate acestea, izolarea socială are repercusiuni atât din punct de vedere psihic, cât și fizic.

Într-un nou studiu, care a apărut recent în Journal of Hypertension, cercetătorii de la Universitatea din Columbia Britanică (UBC, Canada) au investigat efectele asupra sănătății izolării sociale după sex.

Folosind datele dintr-un studiu longitudinal canadian privind îmbătrânirea, cercetătorii au analizat legăturile sociale ale a aproximativ 28.238 de adulți cu vârste cuprinse între 45 și 85 de ani. Ei au descoperit că femeile singure care au participat la mai puțin de trei activități sociale pe lună sau au o rețea socială mică, cu mai puțin de 85 de contacte, au un risc mai mare de hipertensiune decât altele.

Presiunea sistolică medie a fost cea mai mare în rândul femeilor văduve, singure și inactive social, iar cea mai mare diferență a tensiunii arteriale s-a constatat între femeile căsătorite și femeile văduve. Amintiți-vă că tensiunea arterială este alcătuită din două elemente: presiunea sistolică, înregistrată atunci când tensiunea arterială este maximă în timpul contracției cardiace și presiunea diastolică, măsurată când tensiunea arterială este la minimum, între două bătăi de inimă.

„Cercetările noastre indică faptul că femeile, în special, sunt mai susceptibile de a avea tensiune arterială crescută atunci când sunt izolate la vârsta medie sau înaintată”, a comentat Annalijn Conklin, profesor la Facultatea de Științe Farmaceutice a UBC și autor principal al studiului.

„La femei, creșterea tensiunii arteriale asociată cu izolarea socială a fost similară cu cea observată la utilizarea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, poluarea crescută, dietele bogate în sodiu sau creșterea în greutate „, a spus cercetătorul, adăugând că „acesta este un factor de risc semnificativ pentru bolile de inimă sau accident vascular cerebral specific femeilor „.

„Într-un moment în care Covid-19 ne obligă să ne limităm interacțiunile sociale, este important pentru cei care lucrează în domeniul sănătății să încurajeze femeile în vârstă, în special, să găsească noi modalități de a fi active social.”, a concluzionat cercetătorul.

Citeşte şi: Torticolis, 5 tratamente relaxante pentru rigiditatea gâtului

One thought on “Izolarea socială crește riscul de hipertensiune la femei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *