Cum creștem imunitatea organismului toamna?

Cum creștem imunitatea organismului toamna?

Autor: Mariana Chelariu, Nutriţie şi Dietetică 

Toamna, imunitatea trebuie protejată și susținută, deoarece organismul este expus vremii capricioase și nivelului redus de lumină naturală. În plus, este perioada răcelilor, gripelor și a virozelor, iar forța, energia și imunitatea scad.

Respectarea anumitor reguli este esențială pentru imunitatea  organismului:

O alimentaţie echilibrată care conţine deopotrivă carbohidrati, proteine și grăsimi, asigură organismului echilibrul de care are nevoie. Cerealele integrale sunt alimente bogate în carbohidrați. Ouăle, lactatele, carnea de vită, cea de pui sau cea de curcan sunt surse foarte bune de proteine. Este indicat să consumați legumele crude, deoarece în felul acesta își păstrează toți nutrienții. Dar și cele gătite sunt o variantă excelentă, fie că e vorba de ciorbe, supe, ghiveci etc. Nu uitați, fructele de sezon conțin vitamine și minerale esențiale pentru ȋntărirea imunității.

Somnul suficient și de calitate,6 și 8 ore pe noapte, va avea un efect benefic asupra organismului, va diminua starea de oboseală, de stres, va îmbunătăți starea de spirit și va menține echilibrul hormonal.

Activitatea fizică regulată contribuie la întărirea sistemului de apărare al organismului, menține sănătatea inimii, reduce nivelul de stres și aduce o stare generală de bine.

Suplimentele alimentare sunt recomandate pentru persoanele care, din diferite motive, nu-și pot asigura necesarul din surse alimentare. Pentru a lupta cu efectele radicalilor liberi – cauza alergiilor multiple și a afecțiunilor respiratorii – aveți în vedere vitaminele C, A, E, D, zinc și seleniu. Zincul și seleniul au un rol important în creșterea imunității. Zincul se găsește în carne roșie, fasole și nuci, iar seleniul în ouă, ficat, fructe de mare sau prune uscate.

Produsele apicole, precum mierea, propolisul, lăptișorul de matcă, sunt recunoscute ca remedii excelente în cazul infecțiilor respiratorii, dar și pentru creșterea imunității.

 www.marianachelariu.ro

Te-ar putea interesa și: Propolis: proprietăți, beneficii, contraindicații

One thought on “Cum creștem imunitatea organismului toamna?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *