Piscina şi afecţiunile dermatologice

Piscina şi afecţiunile dermatologice

Autor: Dr. Gabriela Florescu, medic primar dermatologie-venerologie Centrul Medical de Diagnostic şi Tratament „Victor Babeş”

Este cunoscut faptul că anumite boli pot fi produse sau agravate de apa din piscină. Cele mai multe dintre aceste afecţiuni sunt dermatologice, iar cele mai frecvente sunt:

Acneea la clor poate să apară la o persoană cu acnee vulgară. Afecţiunea constă în agravarea leziunilor preexistente din cauza clorului folosit la dezinfectarea apei din piscină. Predomină comedoamele care se localizează frecvent la nivelul feţei, în regiunea temporală, dar pot să apară oriunde în altă parte a corpului.

Granulomul de piscină poate să apară frecvent la cei care fac baie în piscine cu apa încălzită, în râuri, lacuri. Apare la orice vârstă, se produce la locul unei mici leziuni cutanate preexistente şi debutează cu o papulă violacee care poate evolua spre ulceraţie. Perioada de incubaţie este de câteva săptămâni. Diagnosticul pozitiv se pune în urma biopsiei cutanate. Se poate vindeca spontan în câteva luni, dar se recomandă să se trateze încă din faza incipientă de către un medic specialist.

Dermatofitia piciorului poate să apară la nivelul spaţiului interdigitoplantar, iar simptomatologia diferă în funcţie de individ. Frecvent apare pruritul accentuat de căldură şi de suprainfecţia bacteriană. Boala afectează în special bărbaţii adulţi.

Diverse micoze

Leziunile se ameliorează odată cu întreruperea contactului cu apa.

În cadrul afecţiunilor care se transmit prin apa din piscină ar mai fi de menţionat :

Conjunctivita dată de Chlamidia trachomatis care se manifestă prin ochii roşii, secreţie conjunctivală mucopurulentă unilaterală şi are perioadă de incubaţie 2 – 19 zile. Diagnosticul se pune în urma determinării din secreţia conjunctivală a chlamidiei prin imunoflorescenţă.

Leptospiroza este o afecţiune gravă care se poate transmite şi ea prin apa contaminată din piscine. Are perioadă de incubaţie de 2 – 20 zile şi se manifestă prin febră, frisoane însoţite de iridociclită, conjunctivită până la neuropatie periferică şi semne de iritaţie meningeală. Dacă este contactată în timpul sarcinii, chiar şi în perioada de convalescenţă, poate cauza avort spontan. Diagnosticul este confirmat prin teste serologice pentru leptospira.

Pruritul cutanat poate să apară la persoanele cu pielea mai sensibilă la clorul din apă sau alte dezinfectante.

www.cdt-babes.ro

Citeşte şi: Rinoplastia nechirurgicală

One thought on “Piscina şi afecţiunile dermatologice

Comments are closed.