Balonarea – alimente de evitat

Balonarea – alimente de evitat

Balonarea abdominală este un simptom comun, în special la femei. Mai mulți factori pot sta la originea acestei senzații de burtă umflată, dintre care o producție excesivă de gaze în intestin sau un dezechilibru al florei intestinale. Excluderea anumitor alimente îmbunătățește situația.

Evitați consumul de alimente foarte fermentabile precum fasole uscată, varză de Bruxelles, ceapă, prune uscate, banane… Acestea au carbohidrați sau zaharuri care produc gaze sub efectul florei intestinale.

Pentru a limita balonarea, este de asemenea indicat să se reducă şi consumul de alimente bogate în grăsimi. Grăsimile sunt greu de digerat, ceea ce întârzie evacuarea vasului gastric către intestine, fapt care poate duce la balonare și gaze.

A treia categorie majoră de alimente de evitat sunt cele bogate în fibre insolubile, cum ar fi pâinea cu grăunțe multiple sau tărâțe, castane, fructe uscate… Fibrele insolubile sunt într-adevăr responsabile de balonare, deoarece absorb și rețin apa, crescând astfel volumul scaunelor care se mișcă mai repede prin intestin.

Citeşte şi: Sănătatea ochilor

În cele din urmă, băuturile carbogazoase provoacă umflături. Acesta este și cazul alimentelor bogate în fructoză sau lactoză care sunt slab digerate de unele persoane sau așa-numitele dulciuri fără zahăr, deoarece îndulcitorii sunt cauza fermentării în intestine.

Sursa: Céline Touati, Sfaturi și rețete anti-balonare, Editions Jouvence, 2016

Foto: picjumbo.com

One thought on “Balonarea – alimente de evitat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *