Astmul şi sarcina

Astmul şi sarcina

Autor: Dr. Loredana Vasile, medica primar alergologie şi imunologie clinică

Un studiu publicat recent a arătat faptul că astmul mamei în cursul sarcinii, dacă este insuficient tratat și controlat, crește riscul de astm și la viitorul copil.

Deşi se acordă o atenţie deosebită evitării multor medicaţii în cursul sarcinii, în special în primul trimestru, controlul astmului la gravidele este esenţial – astmul este periculos atât pentru mamă cât şi pentru făt.

Oxigenul este esenţial pentru dezvoltarea normală bebeluşului. Agravarea simptomelor de astm pot duce la scăderea oxigenului din sânge şi inevitabil şi a celui disponibil pentru fetus, ceea ce înseamnă că gravida trebuie să fie mai atentă la evitarea problemelor respiratorii date de astm. Este greu de prezis cum vor evolua simptomele de astm şi cele alergice în cursul sarcinii. În studii s-a observat că o treime dintre acestea sunt mai bine decât înainte, o treime sunt la fel şi o treime sunt mai rău.

Deşi s-ar putea crede că odată cu creşterea în volum a abdomenului simptomele de astm sunt mai severe, se pare că nu este aşa. La gravidele care experimentează agravarea astmului în timpul sarcinii, acest lucru se întâmplă cel mai frecvent între săptămânile 29 şi 36. În timpul naşterii sunt rare simptome severe de astm. În plus, gradul de severitate a astmului tinde să se repete în cursul următoarelor sarcini.

Următoarele complicaţii pot să apară mai frecvent la gravidele cu astm necontrolat:

naştere prematură │greutate mică a fătului la naştere │avort spontan │hemoragie înainte şi după naştere │depresie │preeclampsie sau hipertensiune de sarcină │malformaţii congenitale │hiperemeză │complicaţii la naştere │embolism  pulmonar │moartea fătulului.

Toate aceste complicaţii sunt legate de scăderea nivelului de oxigen disponibil şi scăderea fluxului de sânge către placentă. Cu cât astmul este mai sever, cu atât sunt mai multe şanse ca să apară astfel de complicaţii.

Planul pentru astmaticele care plănuiesc să devină mame: reevaluarea gradului de control al astmului │revizuirea tratamentului │verificarea tehnicii de utilizare a inhalerului │verificarea unei posibile alergii │renunţarea la fumat.

Planul pentru astmaticele care au aflat că în curând vor fi mame: renunţarea la fumat │evitarea alergenilor în cazul gravidelor alergice │revizuirea tratamentului prin prisma siguranţeimedicaţiei în cursul sarcinii │plan de acţiune în cazul agravării simptomelor de astm │controlul bun al rinitei alergice (se obţine un control mai bun şi al astmului) │obţinerea colaborării dintre medicul care supraveghează astmul şi ginecolog.

În ceea ce priveşte siguranţa medicaţiei utilizate la astmaticele gravide, trebuie reţinut că majoritatea se administrează inhalator, ajung direct la căile respiratorii inflamate şi nu trebuie să treacă prin sânge ca să ajungă la locul de acţiune. Asta permite şi utilizarea unei cantităţi mici de medicament (de ordinul microgramelor).

www.nova-vita.ro

Citeşte şi: Cum scăpăm de cearcăne?

One thought on “Astmul şi sarcina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.