Ochelari de soare polarizați sau nepolarizați?

Ochelari de soare polarizați sau nepolarizați?

Ochelari de soare polarizați sau nepolarizați? Află care sunt mai eficienți

Probabil îți place să ai o colecție de ochelari de soare, pe care îi folosești ca accesorii sau ești în căutare de o pereche nouă și ai dat peste termenul ”Ochelari de soare polarizați”. Oare la ce se referă?

Alături de optometriștii de la Congruent te vom ajuta să afli:

 1. Ce sunt ochelarii de soare polarizați?
 2. Care sunt diferențele între cei polarizați și cei nepolarizați?
 3. Care pereche este recomandată?
 4. Cum îți alegi ochelarii de soare?
 5. De unde poți achiziționa ochelari de soare de calitate?

Ce sunt ochelarii de soare polarizați?

În primul rând, hai să discutăm puțin despre lumină și strălucire.

Lumina solară care ajunge în ochii noștri este împrăștiată, deoarece se reflectă pe suprafețe inegale (asfalt, iarbă, copaci etc.). Dar când lumina soarelui este reflectată pe o suprafață netedă, plană, strălucitoare – precum capota unei mașini sau suprafața unei ape liniștite – lumina se reflectă într-o singură direcție, provocând o strălucire atractivă și potențial dăunătoare.

Toți ochelarii de soare sunt realizați cu scopul de a proteja împotriva razelor UV și pentru a reduce la minimum strălucirea. Însă lentilele polarizate au fost realizate printr-un proces special pentru a filtra acest tip de strălucire intensă. Această lucru funcționează aproape ca jaluzelele sau o perdea, permițând să treacă doar puțină lumină.

Care sunt diferențele între ochelarii de soare polarizați și cei nepolarizați?

Ochelarii de soare clasici, nepolarizați îți oferă următoarele beneficii:

•          Oferă cea mai bună protecție ochilor tăi contra radiațiilor UV;

•          Ai un aspect mai tânăr și cearcănele sunt mai reduse, deoarece Ochelarii de Soare îți protejează atât ochii, cât și pielea din jurul ochilor;

•          Scapi de migrene și de disconfortul creat de lumina puternică din încăpere;

•          Riscul de a dezvolta cancer cornean este mult mai scăzut;

•          Pe lângă aspectele ce țin de sănătate, vei avea un accesoriu care merge asortat cu orice ținută și la orice ocazie la care participi.

Aceștia au un dezavantaj prin faptul că îți obosesc ochii mai repede dacă îi porți perioade lungi de timp.

Ochelarii de soare polarizați prezintă aceleași avantaje precum cei nepolarizați, la care se adaugă următoarele:

 • Reduc efectul de strălucire, astfel vei vedea mai clar;
 • Culorile din natură sunt mai vii, mai intense și naturale;
 • Asiguri un nivel ridicat de confort pentru ochi, deoarece acești ochelari nu obosesc ochii;
 • Sunt mai rezistenți la impact și la zgârieturi, deci te poți bucura de ei mai mult timp;
 • Previn îmbătrânirea prematură a cristalinului, cataracta, orbirea parțială sau conjunctivita.

Însă au și dezavantaje, care nu trebuie neglijate:

 • Nu îi poți folosi atunci când stai la laptop sau în fața altor ecrane ale electronicelor;
 • Acești ochelari te împiedică să vezi suprafețele alunecoase pentru a le putea evita;
 • Pot avea prețuri mai ridicate decât ochelarii clasici de soare.
 • Care pereche de ochelari de soare este recomandată?

Dacă ar fi să comparăm ochelarii de soare polarizați și cei nepolarizați, ambele variante au un anumit scop. Nu există o pereche mai bună decât cealaltă, ci fiecare răspunde la anumite nevoie.

Dacă ai migrene frecvente, te deranjează lumina puternică și strălucitoare când ești la volan sau ai ochii mai sensibili, atunci ochelarii de soare polarizați ar fi o opțiune mai bună.

De asemenea, dacă ai ca hobby pescuitul, aceștia te vor ajuta să vezi mult mai bine în apă, pentru a urmări peștii.

Însă dacă lucrezi ca pilot de avion, în armată sau petreci mult timp la dispozitive electronice, ochelarii de soare polarizați trebuie evitați, deoarece ecranele electronicelor sunt și ele polarizate și nu vei putea vedea nimic cu aceștia.

Dacă îți dorești un accesoriu frumos, îți plac foarte mult ochelarii de soare sau vrei să îți protejezi ochii de radiațiile UV, dar nu ai probleme cu lumina puternică, atunci ai putea opta pentru Ochelarii de Soare Nepolarizați.

Cum îți alegi ochelarii de soare?

Atunci când îți alegi ochelarii de soare, trebuie să urmărești următorii parametri:

 • Caracteristicile funcționale

În funcție de gradul de protecție UV, există cinci tipuri de lentile de ochelari de soare:

Categoria 0: Ochelari de soare fashion cu protecție UV între 0% și 20%. Gradul de protecție pe care îl oferă este extrem de scăzut.

Categoria 1: Ochelari de soare fashion cu protecție UV între 20% și 57%. Oferă o protecție foarte slabă, fiind potriviți pentru vreme înnorată și puțin soare.

Categoria 2: Ochelari de soare cu protecție UV între 57% și 82%. Oferă un nivel mediu de protecție împotriva razelor UV.

Categoria 3: Ochelari de soare cu protecție UV între 82% și 92%. Poartă-i în zile cu soare puternic și medii cu suprafețe ce pot reflecta lumina.

Categoria 4: Ochelari de soare cu protecție UV între 92% și 97%. Au lentilele cu cel mai mare grad de protecție UV. Pot fi purtați în condiții cu soare puternic, în medii cu lumină reflectată, însă nu sunt potriviți pentru condus.

 • Culoarea lentilelor

În funcție de culoare, lentilele pot avea proprietăți diferite:

Lentilele de culoare gri oferă o imagine foarte clară, fiind ideale pentru sporturile în aer liber și activități pe afară care necesită vedere precisă.

Lentilele de culoare verde sunt considerate multifuncționale, ajutând la păstrarea echilibrului culorilor. Vei avea o imagine foarte clară a suprafeței apei, de exemplu, dacă mergi la pescuit, sau te plimbi pe marginea unui lac.

Lentilele roz calmează ochii și îmbunătățesc percepția vizuală în adâncime.

Lentilele în nuanțe de albastru și violet sunt elegante și au adesea acel aspect „oglindit”, dar sunt și extrem de utile în condiții de zăpadă sau ceață.

 • Forma și materialul ramei

Asigură-te că alegi o ramă de calitate, din material rezistent, pentru a putea să te bucuri de ochelarii de soare mai mult timp. De asemenea, ai la dispoziție foarte multe variante de rame, de diferite culori și îi poți alege după propriile preferințe.

De unde poți achiziționa ochelari de soare de calitate?

Sfatul nostru este să achiziționezi ochelarii de soare dintr-un magazin specializat, online sau direct din magazin, sau dintr-o clinică optometrică. Astfel vei avea mai multă siguranță că ochelarii de soare sunt de calitate și implicit acorzi cea mai bună protecție ochilor tăi.

De asemenea, optometriștii de la Congruent îți pun la dispoziție o gamă nouă de ochelari de soare din care poți alege perechea care îți place mai mult și care te avantajează.

Tot ce ai de făcut este să dai click pe linkul de mai jos și să îți alegi noua pereche de ochelari de soare polarizați sau nepolarizați:

www.congruent.cool/Ochelari-de-Soare

Citește și: Rinichi de porc transplantat la om în SUA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *