Rinichi de porc transplantat la om în SUA

Rinichi de porc transplantat la om în SUA

Rinichiul transplantat a provenit de la un porc ale cărui gene au fost modificate, astfel încât țesuturile acestuia nu mai conțin o moleculă despre care se știe că provoacă respingere aproape imediată. Sistemul imunitar al destinatarului nu a respins rinichiul porcului.

Aceasta este o primieră în lume. Oamenii de știință din Statele Unite au transplantat cu succes un rinichi de porc pe un corp uman. Echipa a ajuns chiar să vadă cum începe să funcționeze, deoarece nu a existat o respingere imediată a sistemului imunitar al primitorului. Această reuşită a fost efectuată la NYU Langone Medical Center din New York.

Această descoperire majoră ar putea fi o soluție pentru a aborda deficitul de organe umane disponibile pentru transplant. Rinichiul transplantat a provenit de la un porc ale cărui gene au fost modificate, astfel încât țesuturile acestuia nu mai conțin o moleculă despre care se știe că provoacă respingere aproape imediată. Este un zahăr conținut în celulele de porc care este străin organismului uman.

Spre alte transplanturi?

Chirurgii au atașat rinichiul de porc de o pereche de vase mari de sânge în afara corpului unui beneficiar decedat, astfel încât să-l poată observa timp de două zile. Un bărbat aflat în stop cerebral cu semne de disfuncție renală a beneficiat de acest lucru mai întâi. Familia lui și-a dat acordul în prealabil. Pentru dr. Robert Montgomery, chirurgul care a condus studiul, rezultatele primelor teste sunt „mai degrabă normale”.

Acest lucru se datorează faptului că nivelurile de creatinine ale primitorului au revenit la niveluri normale după transplant. Această cercetare reprezintă „o piatră de hotar”, a spus dr. Andrew Adams de la Facultatea de Medicină de la Universitatea din Minnesota. Descoperirea este o victorie pentru Revivicor, o subsidiară a United Therapeutics, compania care a conceput porcul și verii săi, o turmă de 100 de exemplare crescute în condiții strict controlate la o unitate din Iowa.

Pentru experți, aceste rezultate deschid calea pentru primele transplanturi experimentale de rinichi sau inimă de porc la oameni vii în următorii câțiva ani. Recent, grefele de piele de porc au fost utilizate pentru arsuri, iar chirurgii chinezi au folosit corneele de porc pentru a restabili vederea.

Sursa: santemagazine.fr

Citește și: Refluxul gastroesofagian la copil

One thought on “Rinichi de porc transplantat la om în SUA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *