Măslinele, vitamine multe, calorii puține!

Măslinele, vitamine multe, calorii puține!

Măslinele sunt foarte interesante pentru bogăția lor în vitamina E, un antioxidant puternic, care protejează organismul și în vitamina K1, care participă la buna coagulare a sângelui. Acest fruct este apreciat și pentru bogăția sa în fier, care va stimula sistemul imunitar, și în seleniu.

Măslinele conțin vitamina E (58%), K (14%), C (2%), beta-caroten (2%) și vitaminele D, B1, B5, B6 și B9 în cantități mai mici.

Cu 162 kcal la 100 g, măslina este una dintre cele mai puțin calorice gustări sărate (145 de calorii pentru o măsline verde; 170 kcal pentru o măsline neagră). Atenție însă, măslinele sunt foarte sărate (100 g de măsline echivalează cu 81% din doza zilnică recomandată), ceea ce poate fi dăunător sănătății tale. Prin urmare, este recomandat să consumați măsline cu moderație.

Beneficiile măslinelor pentru organism

Puterile antioxidante ale maslinei asupra memoriei

Consumul regulat de măsline ajută la combaterea inflamației, deoarece acestea conțin polifenoli. Acest compus este cunoscut pentru puterile sale antioxidante, antiinflamatorii, antifungice și antimicrobiene. Măslinele ar putea astfel să reducă stresul oxidativ din celulele creierului și să îmbunătățească memoria.

Măslinele sunt bune pentru ochi și piele

Dacă vrei să-ți protejezi corneea, să menții o sănătate bună a ochilor și să lupți împotriva ridurilor, consumă măsline. Contribuția lor în vitamina A și E, antioxidanți esențiali, ajută la lupta împotriva degenerescenței maculare, a cataractei și a glaucomului și ajută la menținerea supleței și elasticității pielii intacte.

Beneficiile uleiului de măsline asupra pielii

Uleiul de măsline poate fi folosit în cosmetică pentru proprietățile sale hidratante, anti-îmbătrânire și antibacteriene. Poate fi folosit ca demachiant (cu clătire) sau ca cremă hidratantă după duș. Ai grija, însă, să-l folosești cu masură, pentru că este foarte uleios și să alegi un ulei de măsline bio.

Măslinele te îngrașă? Dimpotrivă, ele pot ajuta la menținerea liniei

În ciuda conținutului de grăsimi care poate fi înfricoșător (16,5 g de lipide la 100 g de fructe), măslinele pot ajuta la menținerea greutății. Într-adevăr, măslinele conțin în principal omega-9 și au un conținut scăzut de omega-3. Cu toate acestea, aceștia sunt acizi grași mononesaturați, care sunt în general asociați cu o pierdere de grăsime abdominală și o senzație mai rapidă de sațietate.

Bonus: măslinele cresc producția de glutation în sânge. O proteină esențială pentru a produce energie și, prin urmare, pentru a fi cheltuită. Ideal când faci o dietă de slăbit.

Te-ar putea interesa și: Vegetariană? Ești cu 33% mai expusă la o fractură de șold

Beneficiile acestui fruct asupra sănătății cardiovasculare

Acizii grași mononesaturați din măsline ajută la creșterea colesterolului bun din sânge și promovează o mai bună sensibilitate la insulină, precum și la reducerea riscului de boli cardiovasculare și hipertensiune arterială.

Sunt măslinele bune pentru ficat?

Măslinele ar avea un rol de jucat în digestie. Într-adevăr, având efect emolient și laxativ, stimulează activitatea vezicii biliare și a ficatului. Sunt un aliat pentru persoanele care suferă de insuficiență hepatică.

Uleiul de măsline, un element de bază al dietei mediteraneene

Uleiul de măsline este foarte bogat în lipide (100 g de lipide la 100 g), dar are un profil lipidic deosebit. Uleiul de măsline este compus în proporție de 80% din omega 9 și are un conținut scăzut de omega 3, ceea ce înseamnă că impactul său asupra sănătății este foarte scăzut. Dimpotrivă, acești acizi grași mononesaturați au capacitatea de a reduce nivelul de colesterol rău din sânge și de a crește nivelul de colesterol bun. Acest lucru ar face posibilă moderarea riscurilor de a dezvolta anumite boli cardiovasculare precum ateroscleroza sau de a fi victima unui infarct miocardic.

Uleiul de măsline este, de asemenea, foarte bogat în antioxidanți și mai ales în polifenoli, tocoferoli și vitamina E, ceea ce îi oferă beneficii incontestabile pentru sănătate. Este pilonul dietei mediteraneene, despre care se crede că are beneficii asupra riscului de atac de cord, accident vascular cerebral, diabet de tip 2, cancer și boli inflamatorii.

Sursa: santemagazine.fr

2 thoughts on “Măslinele, vitamine multe, calorii puține!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *