Leacuri din grădină: varza
Din coşul legumelor de toamnă nu ar trebui să lipsească varza, o legumă bogată în fitonutrienţi şi vitamine (A, C şi K), antioxidanţi naturali care previn apariţia cancerului şi a bolilor de inimă prin neutralizarea radicalilor liberi.
Vom trece în revistă cele mai importante beneficii ale consumului acestei legume asupra organismului.
• Datoritǎ conţinutului ridicat de fibre, previne apariţia constipaţiei şi asigură un tranzit intestinal sănătos.
• Sucul de varză are proprietăţi alcaline şi o substanţă numită glutamină care ajută la reducerea inflamaţiei mucoasei stomacale, fiind indicat în tratamentul ulcerului.
• Frunzele, uşor înmuiate în apă călduţă, au efecte antiinflamatorii şi eliberează substanţe care ameliorează senzaţia de durere.
• Conţine vitamina C, care întăreşte sistemul imunitar şi ne fereşte de răceli. De asemenea, este o sursă importantă de betacaroten, care protejează vederea de afecţiunile apărute odată cu înaintarea în vârstă, inclusiv cataracta.
• Dacă eşti la dietă, acest aliment este o alegere excelentă deoarece are foarte puţine calorii.
• Antioxidanţii şi vitamina K din varza roşie ajută la prevenirea depunerilor de colesterol pe vasele de sânge, inclusiv cele din creier şi poate reduce riscul bolilor bătrâneţii, cum este boala Alzheimer.
• Pielea arată mai bine, mai fresh şi mai luminoasă tot datorită antioxidanţilor care ne protejează de acţiunea nocivă a razelor ultraviolete.
• Un studiu desfăşurat în China arată că un consum zilnic de legume crucifere (precum varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles) este asociat cu un risc mult mai mic de cancer la sân.
• Conţine acid lactic, cunoscut pentru efectul său pozitiv asupra musculaturii.
• Consumul de varză este contraindicat la persoanele care suferă de probleme cu tiroida, deoarece poate interfera cu nivelul de iod din organism şi poate agrava boala.
Sursa foto: pixabay.com
Citeşte şi: Metode sănătoase de a reduce porţiile
3 thoughts on “Leacuri din grădină: varza”