Vărsăturile la copil

Vărsăturile la copil

Autor: Dr Popescu Ionela, medic primar pediatru

Vărsăturile și greața sunt obişnuite la copil ca parte a unor boli uşoare autolimitate, cauzate frecvent de infecţii virale.

De ce se produc vărsăturile?

Acestea se produc în cadrul unor toxinfecţii alimentare, infecţii, medicamente sau la mişcare. Greaţa precede vărsătura la copil, dar nu întotdeauna. Copiii mici nu sunt capabili să descrie senzaţia de greaţă, însă se pot plânge de dureri de burtică sau alte acuze nespecifice.

Vărsăturile sunt benefice când se elimină substanţe dăunătoare organismului (în intoxicaţii, de exemplu). Totuşi, medicamentele sau metodele de inducere a vărsăturilor (siropul de ipeca sau stimularea faringelui) nu sunt recomandate, de primă intenţie fiind adresarea către un serviciu de urgenţă.

Vărsăturile versus regurgitaţiile

Subliniez că există o diferenţă între aceste două noţiuni, deşi termenii sunt adesea folosiţi unul în locul celuilalt. Regurgitaţia se produce după eructaţie (eliminarea aerului), după ce copilul a fost alimentat. Mulţi copii regurgitează laptele de mamă sau formulă şi pe gură şi pe nas. Diferenţierea între cele două se face cu ajutorul medicului pediatru, criteriul obiectiv după care se face încadrarea într-una sau în cealaltă situaţie este curba ponderală.

Cauzele vărsăturilor:

Posibilele cauze variază cu vârsta copilului:

  • Nou-născut şi sugar mic: poate fi greu pentru părinte să diferenţieze vărsătura de regurgitaţie la această vârstă, deoarece mulţi copii scot laptele în jet sau în cantităţi mari. Este recomandat pentru această grupă de vârstă consultul la pediatru.
  • Sugarul mare şi copilul varsă cel mai frecvent în cadrul enterocolitelor virale, mai rar în patologie de tip toxiinfecţie alimentară, reflux gastro-esofagian, ulcer, obstrucţie intestinală.
  • Adolescent: prima cauză care determină vărsăturile este enterocolita infecţioasă. Cauze rare: apendicită, bulimie, sarcină, ulcer gastric, pancreatită, boala inflamatorie intestinală cronică, toxicomanie.

2 thoughts on “Vărsăturile la copil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *