Gastric sleeve – tratamentul chirurgical al obezităţii

Gastric sleeve – tratamentul chirurgical al obezităţii

Autor: Dr. Sărăcuţ Claudiu, Medic specialist chirurg, Doctor în Ştiinţe medicale

Gastric sleeve sau gastrectomia longitudinală laparoscopică reprezintă intervenţia chirurgicală cel mai frecvent efectuată la nivel mondial pentru obezitate şi pentru sindromul metabolic asociat.

Este o operaţie de micşorare a stomacului, fiind o intervenţie cu caracter restrictiv, desfăşurată pe cale mini-invazivă.

Principala indicaţie pentru această operaţie o reprezintă Obezitatea morbidă, o afecţiune ce se caracterizează printr-un indice de masă corporală >= 40. Atunci când există boli secundare asociate, cum ar fi afecţiunile cardiovasculare, diabetul zaharat, apnea de somn, atropatiile, gastrectomia longitudinală laparoscopică poate fi efectuată şi la un IMC >=  35.

          Operaţia gastric sleeve constă în înlăturarea pe cale laparoscopică a până la aproximativ 80% din stomac, reducându-se capacitatea de stocare a acestuia la maxim 100 ml. Stomacul nou creat va avea un aspect tubular. Intervenţia chirurgicală durează în medie o oră, în timp ce spitalizarea este de regulă de patru zile, din care o zi acordată pregătirii preoperatorii şi două zile evoluţiei postoperatorii. Integrarea pacienţilor în viaţa cotidiană se face relativ rapid, în aproximativ două săptămâni pacientul putându-şi relua activităţile anterioare operaţiei.

           Gastric sleeve este o intervenţie chirurgicală restrictivă în care se păstrează traseul fiziologic al alimentelor, fiind afectată doar capacitatea de depozitare a stomacului şi nu întâlnim pierderi hidro-electrolitice ca în cazul altor intervenţii de tip bariatric. În urma acestei operaţii pacientul nu mai poate consuma cantităţi mari de alimente, ci doar porţii mici (de copii), însă poate consuma aproape orice aliment doreşte. Acest principiu restrictiv reprezintă primul mecanism de acţiune al  operaţiei.

Citeşte şi: Poziția picior peste picior este nocivă

            Al doilea mecanism este unul hormonal şi implică grelina aşa numitul ,,hormon al foamei”, secretat în mare parte în porţiunea de stomac ce este îndepărtată. Acest hormon pare a fi responsabil de senzaţia de foame care, postoperator, dispare aproape complet.

            Prin aceste mecanisme pacientul slăbeşte constant până la 90-100% din excesul ponderal, fără riscuri şi pierderi de minerale, fără eforturi deosebite, dar cu păstrarea unui regim alimentar ce respectă principiile unei alimentaţii sănătoase.

Avantaje gastric sleeve:

▪Gastric sleeve este o operaţie bariatrică sigură pentru pacienţi, cu rezultate foarte bune pe termen scurt şi la distanţă, şi cu complicaţii mai reduse comparativ cu celelalte intervenţii bariatrice.

▪Ca urmare a acestei intervenţii, pacientul slăbeşte constant din greutate, în mod sănătos, alimentele urmând traseul normal în tubul digestiv, fără scurt circuite sau ocoliri ale diferitelor segmente digestive.

▪Cel mai important aspect este că, postoperator, viaţa pacienţilor se schimbă radical, mergând până la vindecarea unor afecţiuni asociate cum ar fi diabetul zaharat de tip II, afecţiuni cardiace (hipertensiunea arterială), respiratorii (apnea de somn, dispnea), majoritatea pacienţilor scăpând de necesitatea consumului de medicamente. Foto: pixabay.com

www.nova-vita.ro

2 thoughts on “Gastric sleeve – tratamentul chirurgical al obezităţii

Comments are closed.