Foame sau poftă?

Foame sau poftă?

Autor: Mariana Chelariu, Nutriţie şi Dietetică

Foamea şi pofta de mâncare sunt două lucruri foarte diferite. Cu toate că cele doua senzaţii seamană mult câteodată, foamea este nevoia fiziologică de a mânca, în timp ce pofta de mâncare este doar dorinţa de a mânca. Mai exact, foamea apare când nivelul de glucoză în sânge scade, la un interval de câteva ore după masă, în funcţie de compoziţia şi calitatea alimentelor consumate. Este un mecanism ancestral de supravieţuire înscris în genele noastre prin care organismul se asigură că este alimentat în mod corespunzător cu nutrienţii necesari.

Foamea fizică apare treptat, corpul ne oferă progresiv indicii că ne este foame, precum gol în stomac, zgomotele din stomac sau o uşoara ameţeală ori nervozitate. Dacă nu este satisfăcută, senzaţiile persistă, se accentuează. Foamea fizică dispare pe măsură ce corpul primeşte suficientă hrană şi este urmată de o stare de liniştire, de bine. 

Pofta este răspunsul condiţionat la mâncare – este o reacţie senzorială la felul în care arată şi miroase mâncarea.

Pofta se manifestă către alimente cu gust “bun“, bogate în zahăr, grăsimi, sare – poftă de ceva bun. Ea cere un anumit tip de aliment (ciocolată, îngheţată, pizza, etc) şi nu va fi satisfăcută de nimic altceva. Pofta apare brusc şi simţim că trebuie neapărat să mâncăm. Poate să crească sau să dispară şi în funcţie de factorii hormonali şi de stres. Satisfacerea poftei aduce pe moment un sentiment plăcut, de liniştire dar, este urmatl de sentimente de vină şi regret şi în timp favorizează creşterea în greutate.

Poftele şi mâncatul în exces sunt comportamente dobândite, dezvoltate în timp prin mecanisme complexe de formare a unor obiceiuri. Anumite pofte îţi pot indica şi o carenţă pe care corpul o semnalează la nivel subconştient.

Scopul principal al unui stil de viaţă sănătos sau a unui program de pierdere în greutate ar trebui să fie restabilirea ritmului natural al corpului. Astfel vei mânca când îţi va fi foame şi te vei opri când te vei simţi sătul – pentru că aşa este firesc. Corpul va reînvăţa să facă instinctiv alegerile potrivite.

www.marianachelariu.ro

Citeşte şi: Vacanţele all inclusive şi kilogramele în plus

5 thoughts on “Foame sau poftă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *