Enibaharul, un plus pentru sănătate

Enibaharul, un plus pentru sănătate

Enibaharul (Pimenta dioica – Fam. Myrthaceae) este originar din insula Jamaica (Marea Caraibelor), principala țară producătoare și exportatoare. De aici a trecut în Mexic, Cuba și Statele Unite, dar calitatea condimentelor din aceste locații este inferioară celei din Jamaica.

După 1937, când Jamaica a devenit colonie britanică, comercianții englezi au început un transport masiv pe piața europeană. Astfel, ienibaharul a devenit cel mai popular condiment în bucătăria englezească pentru aromatizarea tocanelor, sosurilor și a legumelor murate. Ulterior, a fost mult utilizat în țările scandinave pentru prepararea cârnaților și a patiseriei fine cu carne.

Arborele este înalt de 7-13 m, având o longevitate de peste 100 ani. Scoarța este netedă și cenușie, iar frunzele sunt eliptice, lucioase, de culoare verde închis. Florile, mici și albe, apar în mijlocul verii la arbori cu vârsta de peste 5 ani.

Fructele sunt puternic aromate, globuloase, de culoare verde inițial, iar la coacere devin roșii. Fiecare fruct are câte 2 semințe. Păstrarea aromei se asigură la întuneric, în locuri uscate, prin măcinare pierzând din aromă.

Fructele sunt puternic aromate, asemenea cuișoarelor, dar cu un iz de scorțișoară, nucșoară și ghimbir. Gustul este dulceag, puțin picant.

Frunzele sunt culese manual pentru aromatizare și extragerea uleiului bogat în eugenol.

Enibaharul are proprietăți terapeutice antiseptice, antivirale, antibacteriene, carminative, anestezice și puternic odorante.

Te-ar putea interesa și: Ylang Ylang, beneficii uimitoare

Fructele și uleiul eteric de enibahar acționeaza prin înlăturarea durerilor abdominale, reducerea rigidizării articulațiilor și diminuarea durerilor reumatice. De asemene, ajută la  înlăturarea stărilor depresive și mărirea încrederii în sine, înlăturarea senzației de frig prin masaje cu ulei, la mâini și picioare.

Uleiul din frunze servește, în principal, la separarea eugenolului, cu multe aplicații în terapeutica medicală și în parfumerie.

Autor: Ing. Drd. Daniela Troia

www.herbalrom.ro

One thought on “Enibaharul, un plus pentru sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *