Bulbucii de munte, stropi de aur și polen
Bulbucii de munte sunt plante care fac parte din familia Ranunculaceae (lat. Trollius europaeus), alături de piciorul cocoșului sau bujorul. Se găsesc, ȋn perioada mai-iulie, pe ȋntinsul pajiștilor montane, pe care le stropesc cu aur galben și străluciri de soare. Frunzele de un verde intens sunt răsfirate și franjurate, precum marginile brodate ale unei țesături scumpe.
Floarea pare a fi mereu ȋmbobocită, e asemenea unui bujor care tinde să-și deschidă potirul. Nu e o metaforă, ci o modalitate de protecție a polenului, pentru a nu fi scuturat ori spălat de ploaie. Fiind otrăvitori, și animalele lasă bulbucii de munte să ȋși continue nestingheriți drumul către cer. Parfumul lor suav ȋmprăștiat spre ȋnălțimi ȋnvăluie mănăstirea părintelui Iustin Pȋrvu de la Petru Vodă, ȋnconjurată de flori și minuni. Aici au găsit de cuviință să-și adăpostească frumusețea.
Pare a fi de mirare cum firul plantei, elegant și mlădios susține o floare cu o corolă atȃt de bogată (15 petale), evidențiată printr-un parfum deosebit! Frumusețea bulbucilor a făcut ca planta să fie culeasă fără chibzuință, astfel că astăzi este protejată prin lege și trecută pe lista plantelor pe cale de dispariție, alături de floarea de colţ, bujorul românesc, papucul doamnei, garofiţa Pietrei Craiului, laleaua pestriţă, narcisa sălbatică și altele.
Luisa Ṭuculeanu
Foto: pixabay.com
Citeşte şi: La Neamţ, în tihna creaţiei
One thought on “Bulbucii de munte, stropi de aur și polen”