Agrişele, fructele vitalităţii
Folosite de peste 3000 de ani în medicina tradiţională chineză, agrişele conţin acizii citric, malic şi tartric, celuloză (recunoscută pentru reglarea tractului intestinal), calciu, fier, fosfor, pectine, potasiu, sodiu, substanţe grase, zaharuri şi vitaminele A, B1, B2, C, P.
Agrişele sunt cultivate mai ales în zona de nord a ţării şi prezintă nenumǎrate beneficii pentru sănătate:
*Au un conţinut bogat în vitamina C, chiar de 20 de ori mai mare decât cel al portocalelor!
* Nutrienţii din compoziţia lor ajutǎ la absorbţia vitaminelor, mineralelor şi proteinelor din hrana zilnică.
* Sucul din agrişe, îndulcit cu miere de albine, este foarte eficient împotriva răcelilor, dar şi un tonic natural pentru zilele în care te simţi obosit.
* Sunt considerate un adevărat medicament pentru ficat şi vezica biliară, contribuind şi la îmbunătăţirea activităţii cardiovasculare, datorită potasiului.
* Consumul a 200 de grame de agrişe pe zi (nu mai mult!), timp de două săptămâni, creşte puterea de concentrare necesarǎ în perioada examenelor.
Citeşte şi: Pepenele verde, antioxidantul de serviciu
* Tratează candidoza cronică şi infecţiile bacteriene şi parazitare, dar au şi importante beneficii asupra fertilităţii feminine şi protejării întregului aparat reproducător.
* Ceaiul din agrişe uscate se recomandă persoanelor care suferă de diabet, deoarece stimulează secreţia de insulinǎ şi reglează glicemia. Se beau una-două căni pe zi.
* Cercetările au stabilit că agrişele favorizează formarea globulelor roşii.
* O cură de agrişe poate întări unghiile şi dinţii sensibili.
Daniel Prodan
Foto: pixabay.com
2 thoughts on “Agrişele, fructele vitalităţii”