Beneficiile mişcării pentru copiii cu dizabilităţi şi familiile lor
Marius Chiriac – terapeut ocupaţional PAPILLON CLINIQUE, ne prezintă care sunt beneficiile mişcării pentru copiii cu dizabilităţi şi familiile lor.
Din cauza bolii, a vătămării sau a tulburărilor de dezvoltare şi/sau psihologice, copiii şi adulţii au nevoie de asistenţă specializată în ceea ce priveşte abilităţile de învăţare, pentru a le permite să trăiască cât mai independent.
Un individ cu nevoi speciale care funcţionează independent are şanse mai mari de adaptare la mediu, la viaţa social şi va necesita mai puţin sprijin din partea familiei. Terapia ocupaţională ajută persoanele de-a lungul întregii vieţi să participe la lucrurile pe care le doresc şi trebuie să le facă prin utilizarea terapeutică a activităţilor de zi cu zi. Printre intervenţiile obişnuite în terapia ocupaţională se numără antrenarea copiilor cu dizabilităţi să participe pe deplin în activităţile zilnice, la cele scolare şi în situaţiile sociale.
Mişcarea este foarte important pentru persoanele de toate vârstele, iar rolul terapeutului ocupaţional este acela de a prezenta beneficiile mişcării pentru copiii cu dizabilităţi şi arealiza unele activităţi în funcţie de necesităţile individuale şi realizarea unui program zilnic de mişcare.
Copiii diagnosticaţi cu o tulburare din spectru autist, trebuie antrenaţi în activităţi zilnice şi de mişcare. Un stil de viaţă sedentar (care include prea mult timp pe dispositive electronice) poate agrava simptomele şi poate contribui la probleme de sănătate suplimentare, cum ar fi obezitatea, insuficienţa motorize şi izolarea. Studii medicale indică faptul că, în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 şi 19 ani care au autism, până la 36% prezintă riscul de a fi supraponderali. Motivul principal este activitatea fizică insuficientă, cea care le poate îmbunătăţi calitatea vieţii.
Beneficiile mişcării pentru copiii cu dizabilităţi
Copiii cu tulburări din spectru autist care participă la activităţi fizice obişnuite şi/ sau programe organizate de sport şi mişcare pot face mari îmbunătăţiri în ceea ce priveşte:
• echilibru şi coordonare;
• abilităţi motorii fine;
• îmbunătăţirea abilităţilor sociale;
• autocontrol;
• capacitatea de concentrare pe o sarcină;
• abilităţi tactile;
• creşterea stimei de sine.
Echipa PAPILLON CLINIQUE are ca premisă terapeutică dezvoltarea autonomiei individului. Acesta trebuie să se cunoscă pe sine şi să perceapă mai bine mediul, pentru a creea baza în învăţarea şi dezvoltarea personală. Beneficiile mişcării pentru copiii cu dizabilităţi sunt evidente, iar familiile lor pot maximiza pronosticul de recuperare.
One thought on “Beneficiile mişcării pentru copiii cu dizabilităţi şi familiile lor”