Somnul, care este cel mai bun moment?

Somnul, care este cel mai bun moment?

Autor: Dr. Vanessa Slimani, psihiatru și somnolog

Noaptea este un moment important în care să ne relaxăm și să ne autoreglăm organismul. Prin urmare, calitatea somnului este esențială pentru a fi în formă pe tot parcursul zilei. Creierul este chiar coloana vertebrală a acestui proces, deoarece în timpul nopții va putea să consolideze memoria, să evacueze emoțiile negative și, pur și simplu, să ne permită să începem ziua următoare bine.

Ciclul somnului, un element promordial

Un ciclu de somn constă din trei stări principale care se succed: adormirea, somnul lent (ușor și profund) și somnul paradoxal. Fiecare dintre aceste etape se caracterizează prin nivelul de activitate a creierului, tonusul muscular, prezența sau absența mișcărilor rapide ale ochilor sub pleoapele. În timpul unei nopți, înlănțuim între 4 și 6 cicluri , fiecare durând în medie 90 de minute.

Pare evident să spunem că noaptea este un moment în care totul se joacă, la nivel nervos, corporal sau chiar imun. Acesta este motivul pentru care orele de culcare sunt esențiale. Dar diferă în funcție de individ.

Mai dimineaţă sau mai seara?

Moștenim cantitatea și programul de la părinții noștri, dar fiecare vârstă are propriile coduri:

·       6 -13 ani : 9 -11h

·       14 – 17 ani : 8 – 10h

·       18 – 64 ani : 7 – 9h

·       > 65 ani : 7 – 8h

Pe scurt, nu există un timp universal stabilit pentru a merge la culcare. Pe de altă parte, nevoile pentru durata somnului variază de la o persoană la alta, este important să știți cât de mult aveți nevoie de odihna, acest lucru vă permite să adaptați ora de culcare în consecință. Important e să știi să te asculți, să fii atent la semnalele adormirii (căscat, înțepături ale ochilor, scăderea tonului…) să te culci când apare primele semne. Dar și să știi cum să gestionezi calitatea generală a nopții tale în funcție de vârstă și stilul tău de viață.

Sursa: topsante.fr

Citeşte şi: Aparatul dentar

One thought on “Somnul, care este cel mai bun moment?

Comments are closed.