Vaccinarea antimeningococică

Vaccinarea antimeningococică

Vaccinarea antimeningococică  se impune în special la persoanele cu risc pentru boala meningococică şi în zonele în care această boală infecţioasă este endemică şi chiar hiperendemică.

Meningita este o infecţie a membranelor protectoare de la nivelul creierului şi a măduvei spinării, numite meninge. Alături de septicemie, meningita este cea mai frecventă formă de manifestare a bolii meningococice.

Neisseria meningitidis este agentul microbian cauzal al bolii meningococice invazive, cu evoluţie rapidă şi o rată de mortalitate foarte mare (între 10% şi 20%), cu predominanţă la copii, adolescenţi şi vârstnici. Evoluţia severă, deseori fatală, cu sechele de lungă durată la o cincime dintre supravieţuitori, determină boala meningococică ca fiind o urgenţă medicală. Obiectivul principal este administrarea precoce a antibioterapiei şi prevenirea acestei boli prin chimioprofilaxia contacţilor şi vaccinare.

În Europa, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a autorizat 2 tipuri de vaccinuri meningococice, care conţin componente extrase din serogrupurile meningococice cel mai frecvent întâlnite în etiologia bolii meningococice (B, A, C, W135 şi Y):

  1. vaccinuri meningococice conjugate tetravalente serogrup A, C, W135, Y;
  2. vaccinuri meningococice proteice recombinante serogrup B.

În România, vaccinarea antimeningococică este opţională, numai cu prescripţie medicală, nefiind subvenţionată de stat.

Nimenrix

Nimenrix este un vaccin antimeningococic conjugat pentru serogrupurile A, C, W-135 şi Y. Vaccinul se utilizează pentru a proteja adulții, adolescenții și copiii cu vârsta de cel puțin 6 săptămâni împotriva bolii meningococice invazive cauzate de patru serogrupuri ale bacteriei Neisseria meningitidis.

  • Se administrează prin injecție intramusculară  în coapsă sau umăr.
  • Sugari cu vârsta de la 6 săptămâni până la mai puţin de 6 luni. Trebuie administrate 2 doze, fiecare la un interval de 2 luni între doze. Este nevoie de rapel după 12 luni, cu un interval de cel puţin 2 luni după ultima vaccinare cu Nimenrix (deci doza a III a).
  • Sugari cu vârsta de la 6 luni până la 12 luni pot face oricând în acest interval 1 doză. Este nevoie de rapel după 12 luni, cu un interval de cel puţin 2 luni după ultima vaccinare cu Nimenrix (doza a II a).
  • toţi copiii cu vârsta de peste 12 luni au nevoie de o singură doză de Nimenrix.

Te-ar putea interesa și: Meningita la copii: cauze, simptome şi tratament

.Bexsero

BEXSERO este un vaccin meningococic de grup B şi se administrează persoanelor începând cu vârsta de 2 luni, pentru a le ajuta să se protejeze împotriva bolii cauzate de bacteria Neisseria meningitidis grup B. Acesta conţine patru componente diferite, provenind de pe suprafaţa bacteriei.

  • Se administrează prin injecție intramusculară.
  • Sugari între între 2 şi 5 luni, fie 3 doze la cel putin o lună interval / fie 2 doze la cel puţin 2 luni interval (cele două scheme sunt echivalente). Este necesară o doză de rapel între 12 şi 15 luni, la minim 6 luni distanță față de seria initială (3 doze).
  • Sugari  între 6 şi 11 luni, 2 doze la cel puţin 2 luni interval. Este necesară o doză de rapel între 12 şi 15 luni, la minim 6 luni distanţă faţă de seria iniţială (3 doze).
  • Copiii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 23 luni, 2 doze la cel  puţin 2 luni. Este necesară o doză de rapel între 12 şi 23 de la schema primară (3 doze).
  • Copiii peste 2 ani: 2 doze la cel puţin 1 lună. O doză de rapel ar trebui luată în considerare în cazul persoanelor cu un risc continuu de expunere la infecţia meningococică.

Trumenba

TRUMENBA este un vaccin pentru prevenirea bolii meningococice invazive provocate de Neisseria meningitidis serogrupul B. Este indicat pentru utilizare la persoanele cu vârsta de 10 ani şi peste. Vaccinul conține 2 componente importante de pe suprafața bacteriei.

  • Schema de imunizare pentru adolescenţii de fond sănătoşi cuprinde 2 doze: doza II la 6 luni interval de 1 doză.
  • Schema de imunizare pentru persoanele cu risc (lipsa splinei, deficit al complementului, biologi care se expun de rutină la izolate cu N. meningitidis) cuprinde  3 doze: doza II administrată la cel puţin 1 lună distanţă de prima doza, doza III administrată la cel puţin 4 luni după doza a II a.

În urma administrării vaccinului, pot apărea diferite reacții adverse: inflamare şi durere la locul de injectare,  lipsa poftei de mâncare, iritabilitate, somnolență, dureri de cap, febră , oboseală, greață, diaree etc.

În concluzie, boala meningococică invazivă, fiind o urgenţă medicală, impune instituirea imediată a antibioterapiei, a chimioprofilaxiei contacţilor de boală meningococică şi, nu în ultimul rând, trebuie menţionată importanţa prevenirii prin vaccinare – cea mai eficientă metodă pentru prevenirea bolii meningococice, mai ales pentru zonele cu prevalenţă crescută.

Autor: Dr. Lavinia Rusu, medic specialist pediatrie la Policlinica Providența

www.providentamedical.ro