Îngrijirea pielii în sezonul rece. 7 sfaturi care te vor face să treci mai uşor peste iarnă dacă ai pielea sensibilă

Îngrijirea pielii în sezonul rece. 7 sfaturi care te vor face să treci mai uşor peste iarnă dacă ai pielea sensibilă

Autor: dr. Claudia Artenie, medic primar Dermatovenerologie, Arcadia

 Îngrijirea pielii trebuie să țină seama de tipul de ten și să fie adaptată în funcție de mediul ambiant, pentru a-i menține sănătatea și frumusețea.

 În sezonul rece, temperaturile negative, trecerea bruscă la frig și vânt, dar și căldura exagerată din interior sunt percepute de pielea noastră ca o formă de agresiune. Uscarea pielii, iritarea și accentuarea eventualelor afecțiuni dermatologice preexistente sunt principalele probleme care apar acum. În acest context, cum anume trebuie să avem grijă de pielea noastră?

1. Înlocuiți gama de îngrijire facială

Persoanele cu tenul uscat au cel mai mult de suferit pe durata iernii. Tenul uscat necesită aplicarea de creme foarte nutritive, bogate în acid hialuronic și vitamine. Hidratarea poate fi realizată și în cabinetul dermatologic, cu ajutorul mezoterapiei clasice și a celei injectabile.

Tenul mixt și tenul seboreic impun utilizarea, la începutul zilei, a unor creme ușoare de hidratare, cu efect matifiant. Seara, nu trebuie uitată aplicarea cremelor anticomedogeneși nici tratamentul local antiacneic.

2. Nu uitați de îngrijirea buzelor

Expunerea la temperaturi scăzute poate cauza uscarea și exfolierea buzelor. Pentru a contrabalansa aceste efecte, e indicat să folosim stick-uri și balsamuri emoliente, care restabilesc nivelul de hidratare și protejează pielea sensibilă a buzelor.


3. Îngrijire suplimentară pentru mâini

Mâinile reprezintă una din cele mai agresate zone ale corpului în sezonul rece. Spălarea frecventă, frigul și vântul conducla uscăciunea exagerată a mâinilor. Le putem proteja și păstra fine prin aplicarea de creme ce refac bariera cutanată și prin spălarea cu geluri de curățare ce nu conțin săpun (syndeturi) – special create pentru pielea sensibilă.

4. Înlocuiți gama de îngrijire corporală

Pe durata iernii, pentru a spori îngrijirea pielii, e recomandat să folosiți pentru igiena corpului uleiuri de duș, geluri lavante, creme de duș hidratante. În primele minute după duș aplicați pe corp creme, loțiuni foarte emoliente, care repară filmul hidrolipidic (stratul subțire de la suprafața pielii ce se comportă ca o peliculă protectoare).

5. Folosiți protecție UV pentru îngrijirea pielii

Crema cu factor de protecție solară este indispensabilă, chiar și atunci când soarele este ascuns în nori; efectele razelor UV asupra pielii sunt aceleași, indiferent de anotimp. Cu atât mai mult, în zilele însorite de iarnă razele soarelui sunt reflectate de zăpadă, astfel că zonele expuse pot fi afectate vizibil. Pentru rezultate execelente in ingrijirea epidermei, alegeți o cremă cu factor SPF adecvat fototipului dumneavoastră.

6. Realizați o exfoliere periodică a pielii

Exfolierea periodică a tegumentului este o altă recomandare pentru îngrijirea pielii, dar trebuie să fie adaptată tipului de ten. Astfel îndepărtăm celulele moarte, oferind o hidratare în profunzime a epidermei. Exfolierea este necesară pentru regenerarea pielii, prevenirea comedoanelor și a microchisturilor.
Procedurapoate fi realizată de către medic prin microdermabraziune, tratament Geneo Revive, peeling chimic, Dermapen sau acasă, cu ajutorul produselor dermatocosmetice de gomaj recomandate de medicul dermatolog.


7. Acordați atenție sporită afecțunilor dermatologice preexistente

Unele afecțiuni dermatologice pot fi agravate de temperaturile foarte scăzute: dermatita atopică, psoriazisul, rozaceea, dermatita seboreică, ihtioza, keratoza pilară. Acestea necesită o îngrijire specială pe durata iernii și tratamente individualizate, stabilite de medicul dermatolog. Din acest motiv, pacienții cu astfel de afecțiuni ar trebui să se prezinte la medic pentru a preveni agravarea bolii. (Foto: pixabay.com)
www.arcadiamediacal.ro

Citeşte şi: Pneumonia – diagnostic și tratament

One thought on “Îngrijirea pielii în sezonul rece. 7 sfaturi care te vor face să treci mai uşor peste iarnă dacă ai pielea sensibilă

Comments are closed.