Afazia se rezolvă cu terapia logopedică

Afazia se rezolvă cu terapia logopedică

Afazia reprezintă o pierdere a abilităților de comunicare verbală și/sau scrisă.

Oricine poate să fie ocazional în situația de a se lupta să găsească cuvântul potrivit. Pentru cei care suferă de afazie, însă, această luptă poate fi o sursă constantă de frustrare care duce la o întrerupere totală a comunicării. Din fericire, persoanele cu afazie pot răspunde la un plan personalizat de terapie a vorbirii la Centrul de recuperare Papillon Medical.

Ce este afazia?

Termenul „afazie” descrie în linii mari o pierdere a abilităților de comunicare verbală și/sau scrisă. Persoanele care suferă de afazie pot avea dificultăți în a-și exprima gândurile în cuvinte și, de asemenea, le este dificil să înțeleagă eforturile altora de a comunica cu ei.

Afazia poate apărea din mai multe motive. Leziunile neurologice cauzate de un accident vascular cerebral (AVC) reprezintă cea mai frecventă cauză. De fapt, afazia afectează până la 40% dintre toți supraviețuitorii accidentului vascular cerebral. Leziunile traumatice ale creierului, tumorile cerebrale, infecțiile cerebrale și bolile neurologice degenerative pot produce, de asemenea, afazie la pacienții de toate vârstele, inclusiv la copii.

Te-ar putea interesa și: Rolul logoterapiei în deficiența de auz

Simptomele afaziei:

  • pacienții au adesea probleme în a vorbi în propoziții complete sau în a pune împreună șirul corect de cuvinte;
  • pacienții pot avea dificultăți în înțelegerea sau procesarea discursului altor persoane;
  • unii bolnavi de afazie constată că nu mai știu să citească sau să scrie în mod adecvat.

Afazia poate lua forme diferite și poate afecta pacienții în moduri diferite. De exemplu, persoanele cu afazie expresivă se pot exprima fluent, dar este posibil să nu înțeleagă foarte bine ceea ce spun alții. Persoanele cu afazie cuprinzătoare se descurcă mai bine să înțeleagă încercările celorlalți de a comunica decât în ​​a se exprima. Persoanele cu afazie globală pot suferi o afectare egală în ambele direcții.

Cum poate ajuta terapia logopedică afazia?

Terapia logopedică își propune fie să restabilească funcția pierdută, fie să ajute oamenii să compenseze prin dezvoltarea de funcții alternative. Terapia logopedică pentru afazie se poate concentra, prin urmare, pe reconstruirea abilităților de vorbire, citire, scriere și înțelegere.

Suntem aici pentru tine!

Autor: Iren A. IONITA – terapeut, profesor consilier psihopedagog

www.papillonmedical.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *