Adenomul de prostată, cum se face embolizarea acestuia

Adenomul de prostată, cum se face embolizarea acestuia

Autor : dr. Mihai Jr. Creteanu , medic specialist radiologie intervenţională

Ce este adenomul de prostată ?

Prostata este un organ specific sexului masculin care se găseşte la răscurcea dintre calea genitală şi calea urinară, practic se află sub vezica urinară. Este cel mai vulnerabil organ din patologia masculină. Adenomul de prostată este cea mai importanta afecţiune a prostatei, fiind o tumoră benignă frecvent întâlnită la bărbaţii peste 60 de ani, în vreme ce la tineri predomină prostatitele.

Cauzele apariţiei adenomului de prostată nu sunt destul de bine cunoscute. Însă, se ştie că începând de la vârsta de 40 de ani, prostata suferă nişte schimbări, determinând urinarea cu dificultate şi tulburări ale vezicii urinare.

Adenomul de prostată, simptome

– efort micţional; 

– jet urinar slab; 

– jet urinar întrerupt; 

– senzaţia de golire incompletă a vezicii urinare; 

– urinări frecvente noaptea;

 – imperiozitate micţională; 

– durere şi jenă la urinat. 

Se întâmplă ca aceste simptome să fie asociate şi altor afecţtiuni care se manifestă la fel, de aceea trebuie pus un diagnostic corect pentru a exclude alte probleme.

Care este procedura de embolizare a adenomului de prostată?

Procedura de radiologie intervenţionala se efectuează într-o sală sterilă de angiografie de către un medic radiolog intervenţionist. Ea durează în medie 60 minute, din care 12 minute reprezintă timpul mediu de scopie. Pacientul este conştient, aşezat în decubit dorsal. Abordul arterial preferat în clinica noastră este cel brahial stâng. Ca alternativă se poate folosi abordul femural.

La nivelul zonei de abord se face o anestezie locală cu 2 ml de Xilină (1%). Prima parte a intervenţiei constă în arteriografia vaselor pelvine. Prin injectarea de substanţă de contrast se va identifica originea şi calibrul fiecărei artere prostatice. A doua parte a intervenţiei constă în cateterizarea supraselectivă a arterelor prostatice cu un microcateter, urmată de embolizarea lor cu microparticule nonresorbabile. Procedura se încheie în momentul în care s-a obţinut ocluzia aproape completă “near stasis” a ambelor artere prostatice.

Pacientul care a suferit de adenomul de prostată este externat la 3 ore după încheierea intervenţiei şi va urma un tratament atiinflamator şi antibiotic timp de 10 zile. În primele zile postembolizare pot apare într-un număr mic de cazuri simptome de presiune şi uşor discomfort local. În cazul pacienţilor cu retenţie acută de urină, sonda urinară se îndepărtează la 24-48 ore după embolizare.

Succesul tehnic al procedurii se defineşte prin embolizarea cel puţin a unei artere prostatice. Acest rezulat se obţine în 95% dintre cazuri. Ameliorarea clinică a pacientului se obţine rapid, încă din primele 48-72 de ore. Pacientul va efectua controale clinice şi ecografice la o lună, 3 luni şi 6 luni postembolizare. Între 85% şi 90% dintre pacienţi înregistrează la 6 luni post embolizare pentru adenomul de prostată un rezultat clinic satisfăcător. La 10% dintre pacienţii trataţi pot să reapară simtomele. În astfel de cazuri, este indicată o a doua procedură de embolizare.

www.creteanu.ro

Citeşte şi: Pâine la dietă?

One thought on “Adenomul de prostată, cum se face embolizarea acestuia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *